avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu paternal-reglementari valabile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu paternal-reglementari valabile

Buna ziua. As dori sa stiu si eu care reglementari sunt valabile in prezent pentru concediul paternal. Incepand din luna martie anul trecut s-a introdus obligativitatea unei luni de concediu pentru parintele care nu primeste indemnizatie. Mai este valabila legea 210/1999 care prevede 5 zile+10 zile(cu atestat de puericultura) sau se cumuleaza cu cea noua(in total o luna si 15 zile)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 14 Februarie 2017
1. Concediul paternal (cele 5 zile + 10) acordat conform Legii 210 1999 nu are nici o legatura cu CCC.

2. Asadar tatal beneficiaza de cele 5 zile (+10) libere platite, conform Legii 210/1999 si apoi va intra in CCC cel putin 1 luna.

3. Va redau din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


Aceste prevederi sunt valabile și în cazul în care tatăl lucrează în regim de PFA?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
RalucaAT a scris:

Aceste prevederi sunt valabile și în cazul în care tatăl lucrează în regim de PFA?


Numai daca tatal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, atunci are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Ionescu123 Ionescu123 Buna ziua! Va mai deranjez cu o nelămurire. In cazul in care tatal dorește să intre in CCC, acesta trebuie să astepte ca mama sa termine concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Lumysss Lumysss Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de acest subiect si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un baietel care inplineste 2 ani pe 03.11.2016 si am ... (vezi toată discuția)