avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv de Munca la peste 20 angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv de Munca la peste 20 angajati

Buna ziua,
Exista vreo prevedere legala conform careia un angajator cu mai mult de 20 salariati este obligat sa incheie Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate? Daca da, care este acea prevedere si in ce consta procedura respectiva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 21:28, 20 August 2014
Nu este obligatoriu sa incheiati un CCM, dar este obligatoriu sa negociati unul.

Codul Muncii:
ART. 229
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.
ART. 230
Părţile, reprezentarea acestora, precum şi procedura de negociere şi de încheiere a contractelor colective de muncă sunt stabilite potrivit legii.
trandafir2

Nu exista nicio obligatia in sarcina angajatorilor care au peste 20 de salariati in acest sens .. Legea nr.62/2011, art.129 alin.1 si Codul Muncii , art.229 alin.2 prevad doar obligatia initiativei negocierii ccm ...

La finalul negocierii se va inchea un proces-verbal din care va reiesi ca partile nu au cazut de comun acord cu privire la clauzele c.c.m.
Multumesc mult.
in cazul unui control cum poti dovedi ca ai iniatiat negocierile cand reprezentantii angajatilor nu se prezinta la negocieri sau nu exista un astfel de reprezenatant?
Multumesc.
1. In cazul in care reprezentantii angajatilor nu se prezinta la negocieri , reprezentantii angajatorului vor incheia un proces-verbal in care se va consemna lipsa acestora la data respectiva si convocarea lor la o data ulterioara ...

2. Daca nu exista reprezentanti ai angajatilor , atunci angajatorul va face dovada ca s-au convocat salariatii la data de ... pentru a se alege reprezentantii acestora .. procesul-verbal incheiat la data respectiva va consemna lipsa cvorumului sau lipsa salariatilor la data respectiva.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)