Buna seara.
Am si eu o intrebare ptr dvs. Ma intereseaza cand poate iesi mama mea la pensie in urmatoarele conditii: este nascuta pe 18 noiembrie 1962, are 21 de ani si jumatate lucrati cu grupa intai (asa scrie pe cartea de munca) si 29 de ani si 6 luni lucrati efectiv(adica cei 21 cu grupa 1 plus 8 ani unde nu se mai specifica nici o grupa). Acesti 29 de ani si 6 luni se compun pe langa anii de munca efectiva si din 6 luni care constituie vechimea adaugata ca urmare a unui an de somaj si 10 luni de cotizare "din mana" la casa de pensii. Astept raspunsurile dvs. Va multumesc pentru amabilitate
Daca perioada de gr. I-a este in procent de 100%, o femeie nascuta in noiembrie 1962 se pensioneaza cu un stagiu complect de cotizare de 32 de ani si 11 luni (conditie indeplinita de persoana in cauza) la varsta de 57 de ani si 10 luni (reducere 4 ani si 6 luni).
Urmariti dezbaterea PL 717/2011 din Camera Deputatilor, dupa adoptarea caruia este posibil ca aceste date sa nu mai fie valabile.
Perioada suplimentara(stagiul aferent)de 10 ani si 6 luni(6 luni la 1 an)nu se trece in cartea de munca.Va fi evidentiat,in decizia de pensionare.La total stagiu de cotizare.
Varsta pensionare
BADNIC4
Buna ziua,parintii mei au stagiu de cotizare pt pensie complet,respectiv mama nascuta in 17.8.1960-35 ani si 4 luni cotizatie si 3 ani si 6 luni grupa a.2.a ... (vezi toată discuția)
Pensionarea
emil60
am 54ani am lucrat in tara 29ani dintre care 17ani 7luni in industria chimica fiind atunci considerati grupa intai de munca alti 12ani in strainatate mai ... (vezi toată discuția)