avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de incetare fara stirea mea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de incetare fara stirea mea

Buna seara!Am si eu o problema.M-am angajat pe 26 noiembrie la o firma de contabilitate.Cand am semnat contractul de munca nu prea stiam eu codul muncii.In contract scrie ca am contract pe perioada nedeterminata cu perioada de proba 90 de zile lucratoare.Este corect?Ca eu am citit ca 90 de zile calendaristice...Asta este o problema...A doua problema este ca mi s-a facut decizia de incetare cu data de 15 februarie 2013.Eu pe 14 februarie am fost la munca pana la ora 11 ca apoi am cerut voie sa ma duc la doctor pentru ca aveam palpitatii si imi venea sa vomit si mi-au dat 30 lei pt taxi sa ma duc la doctor si mi-au spus sa ii tin la curent cu ce fac la medic,cerandu-mi sa aduc o adeverinta sau ceva,o dovada ca am fost la medic....Dupa ce am plecat de la medic le-am trimis sms si le-am spus: tahicardie,trebuie sa fac analzie la sange, vizita la cardiolog si endocrinologie.Replica lor fiind sa fac toate astea in ziua respectiva,pe 14 februarie.Nu am avut cum,pentru ca era ora 4 dupa-amiaza si nu aveam cum sa fac analizele.Si la o ora mi-au trimis sms spunandu-mi sa nu vin nici vineri la birou sa ma fac bine.Am insistat sa vin ca mi-a dat si niste pastile medicul de familie si a spus sa stau.Am intrebat de salariul meu,pe care trebuia sa il iau pe 15 februarie,vineri,caci ne plateste la sfarsit de saptamana,si imi trebuia bani pentru analize si vizite si mi-au spus ca eu iau banii abia la vinerea viitoare pe 22 februarie.Nu am mai spus nimic.Sambata am aflat un necaz din familie.Tata a disparut de acasa din Italia,parintii mei locuiesc acolo si eu in Bucuresti,muncesc aici,dar adresa din buletinele noastre este Jud. Galati.Tata a suferit si sufera o mica depresie si a plecat de acasa luni 11 februarie.Mama nu mi-a spus nimic,sperand sa fie la vreun prieten.Mie mi-a spus abia sambata pe 16 februarie deoarece trecuse prea mult timp si ea banuia ca este in tara si carabinierii il daduse de sambata dimineata in urmarie internationala.Sambata am fost daramata si inima mi-o luase razna.Am dat telefoane peste telefoane si intr-un final am aflat ca el a telefonat la un varisor de al sau spunand ca este la Suceava si sa se duca sa il ia si ca revine cu un telefon.El nu a mai sunat si a fost ambiguu si ciudat.Duminica a venit mama in tara si eu mi-am sunat seful sa ii spun ca trebuie sa ma duc cu mama ca nu puteam sa o las singura in aceste momente si ca sunt disperata ca nu stiu nimic de tata.Seful nu mi-a raspuns la telefon,ca el nu vorbeste cu angajatii ci pune doua fete.I-am trimis un e-mail si dupa cateva minute ma sune una din cele doua fete sa ma intrebe ce s-a intamplat.Eu am plans incontinuu de sambata pana duminica,nici nu am dormit.Si plangand i-am spus ce s-a intamplat si am rugat sa imi iau concediu medical fara plata.A spus sa vorbesca cu seful si ma anunta.Apoi am primit sms ca este in regula si ca luni,18 februarie imi va vira niste bani in cont.Lucrul asta nu s-a intamplat.Tata a aparut acasa,dupa ce a ratacit prin tara.A fost groaznic.In seara aceasta am vorbit cu o colega si mi-a spus ca mi-a vazut decizia de incetare a contractului de munca cu data de 15 februarie 2013,in conditiile in care eu nu am semnat nimic si nici nu am fost informata.Si mi s-a depus si revisalul.O colega a patit si ea la el.Numai ca ea are incetat cu data de 18 ianuarie si nu i-a spus nimic si vine in continuare la munca.
Ce pot face in conditiile astea?Cum procedez?mentionez ca am semnat un contract sau clauza de confidentialitate in care se specifica :daca divulg informatii din interiorul firmei platesc daune de 10000 euro.Cum procedez?Ce fac?

Sper ca am postat bine,daca nu imi cer scuze.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:52, 20 Februarie 2013
Situatia dvs este incadrata in art.31 alin.3 C.mun., si anume : (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Intrucat , erati in perioada de proba , angajatorul v-a incetat raportul de munca in baza acestui articol.
De asemenea, daca sunteti nemultumit puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

Puteti solicita in scris angajatorului sa va comunice , conform art.8 alin.3 lit.a di HG nr.500/2011, decizia de incetare a c.i.m.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asta stiu ca poate inceta.Dar intrebarea mea este: este legal sa faca asta si sa depuna revisalul la ITM fara sa fiu instiintata?Si pe decizia mea scrie art.55 lit b,adica cu acordul partilor.Cei de la birou nu stiu ca eu am aflat acest lucru.Iar colega practic nu mai este angajata din 19 ianuarie 2013,dar si astazi ea s-a dus la servici.Posibil sa patesc si eu la fel.Noi avem un program in care salvam tot ceea ce facem la servici,nu stiu daca am mentionat ca este o firma de contabilitate,si asa putem vedea cine a fost anagajat si cine nu.Eu nu mai sunt angajata din 15 februarie si se presupune ca eu nu stiu acest lucru,nici nu m-au informat nici nu am semnat nimic...
Competarea si transmiterea in REVISAL este obligatia angajatorului , care nu este obligat sa solicite acordul salariatului pentru asa ceva ...

Art.55 li.b C.mun. inseamna acordul aprtilor ... sens in care trebuie sa existe o solicitarea din partea uneia dintre parti, iar cealalta parte sa-si fi dat acordul.
Lucrurile astea le stiu si eu.Insa eu nu mi-am dat acordul.Pentru mie nu mi-au spus nimic.Eu am aflat de la o colega si daca ma duc maine la munca voi vedea si eu decizia cu data de 15 februarie.Pentru a putea depune revisalul la itm,nu trebuia sa semnez decizia?
Ar trebui sa existe o cerere de incetare a c.i.m cu acordul partilor semnata de dvs... Angajatorul nu va poate desface unilateral c.i.m fara aceasta cerere.
Pentru transmiterea Revisal-ului nu este necesara semnatura dvs. pe decizie, mai ales ca Codul muncii nu prevede un termen de comunicare a acesteia in cazul art. 55 lit. b...

Alte discuții în legătură

Data de incetare trecuta in decizie strand strand Buna ziua! Orice inceput este greu mai ales ca sunt debutant in domeniu abia am inceput cursul de inspector resurse umane. Am preluat de curand sarcinile ... (vezi toată discuția)
Incetare suspendare si inregistrare incetare contract in revisal cris2279 cris2279 O salariata revine din co crestere copil (2 ani) la data zz. La data zz-1 ea face cerere pentru reluarea activitatii incepand cu zz si in acelasi timp isi ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca ramona chisalita ramona chisalita Buna ziua. Am niste intrebari legate de desfacerea unui contract de munca: -cand se raporteaza in Revisal desfacerea, in ultima zi de preaviz, cand se ... (vezi toată discuția)