Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare:
In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara intemeiata pe art. 52 al. 2 din Legea 7/1996.
Adjudecatarului unui imobil in cadrul licitatiei organizate de executorul judecatoresc i s-a impus de catre Oficiul de Carte Funciara sa faca dovada platii impozitului datorat, in conformitate cu prevederile art. 77 indice 1 Cod fiscal, de catre fostul proprietar, executatul silit. Cu toate ca administratia financiara a emis decizie de impunere pe numele fostului proprietar (baza de impunere ANAF - 434000 lei).
Adjudecatarul a achitat impozitul in cuantum de 6340 lei si a obtinut intabularea, pentru a putea racorda imobilul la utilitati.
Prin plangere am solicitat restituirea sumei de 6340 de lei, a carei achitare a fost obligat sa o faca noul proprietar, in mod nelegal.
Din practica 2009-2011 pe care am identificat-o, taxa de timbru a fost stabilita in cuantum de 8 lei. Noul proprietar a fost abuzat prin obligarea nelegala la plata taxei de catre OCPI. Un nou abuz este exercitat si prin impunerea taxei de timbru intr-un cuantum ridicat, neintemeiat.
Care sunt sansele plangerii si sfaturile dv. pentru o buna intemeiere a acesteia? Cum s-a calculat taxa de timbru si cum am putea obtine recalcularea acesteia?
“Potrivit art. 518 C.pr.civ., prin actul de adjudecare, proprietatea imobilului se transmite de la debitor la adjudecatar iar de la data întabulării, imobilul rămâne liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanţă, care se vor radia din oficiu; vor fi radiate din oficiu ipotecile şi celelalte sarcini reale, notările făcute cu urmărirea silită precum şi interdicţia de înstrăinare sau grevare” (citat din jurisprudenta, si SENTINŢA CIVILÃ Nr. 1578/05 Februarie 2008 Judecatoria Craiova).
Art. 77 ind. 1 din Codul fiscal actualizat stabileste plata unui impozit la transferul dreptului de proprietate, insa,
potrivit Normelor metodologice ale Codului fiscal, 151 ind.2. Definirea unor termeni: “prin contribuabil, în sensul art. 77 ind.1 din Codul fiscal, se înţelege persoana fizică căreia îi revine obligaţia de plată a impozitului.
În cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii, contribuabil este cel din patrimoniul căruia se transferă dreptul de proprietate|”.
In consecinta, solicitarea platii impozitului prevazut de art. 77 indice 1 este o incalcare a legii, intrucat nu revine in sarcina societatii noastre plata impozitului prevazut la art. 77 indice 1 din Codul fiscal, contribuabilul obligat la plata fiind, potrivit Normelor de aplicare, fostul proprietar, cel din patrimoniul caruia s-a facut transferul, respectiv debitorul executat silit.
Intabularea proprietatii nu este conditionata de plata acestui impozit de catre acesta, care este terta persoana fata de intabulare si care, prin nerespectarea obligatiilor sale personale, nici nu poate obliga proprietarii-adjudecatari la plata taxei datorate de acest tert, nici nu poate conditiona intabularea de plata unei taxe nedatorate de adjudecatar.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
jijel , utilizator
12:05, 7 Martie 2013