Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie " Prezentul act constituie act de proprietate pt adjudecatar .. pt imobilul din .. acesta putandu-l intabula .. taxele, impozitele sau orice alte cheltuieli privind transmiterea proprietatii si intabularea fiind in sarcina lui"
Tot de pe forum am inteles ca exista varianta ca impozitul de 2% pt transmiterea proprietatii sa fie evitat prin proces in instanta acest impozit fiind de fapt in sarcina celui care a vandut si nicidecum in sarcina celui care a cumparat.
Aceasta exprimare din act e formularea standard?
Nu se poate elimina specificarea cum ca orice taxe sunt in sarcina mea???
Aceasta expresie din actul de adjudecare nu este formularea standard, de-altfel nu este prevazuta ca si mentiune obligatorie in cadrul actului de adjudecare.
Art. 516 Cod Pr. Civila:"actul de adjudecare, care va cuprinde următoarele menţiuni:
1.denumirea şi sediul organului de executare;
2.numele şi calitatea executorului;
3.numărul şi data procesului-verbal de licitaţie;
4.numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul debitorului şi adjudecatarului;
5.preţul la care s-a vândut şi modalitatea de achitare în cazul în care vânzarea s-a făcut cu plata în rate;
6.menţiunea, dacă este cazul, că imobilul s-a vândut grevat de drepturile de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, ori, după caz, liber de aceste drepturi, în condiţiile prevăzute de art. 509 alin. (3) şi (4);
7.datele de identificare a imobilului;
8.menţiunea că actul de adjudecare este titlu de proprietate şi că poate fi înscris în cartea funciară, precum şi a faptului că, pentru adjudecatar, constituie titlu executoriu împotriva debitorului, dacă imobilul se află în posesiunea acestuia din urmă, sau împotriva oricărei persoane care are în posesiune ori deţine în fapt, fără niciun titlu, imobilul adjudecat;
9.menţiunea că, pentru creditor, actul de adjudecare constituie titlu executoriu împotriva cumpărătorului care nu plăteşte diferenţa de preţ, în cazul în care vânzarea s-a făcut cu plata preţului în rate;
10.semnătura şi ştampila executorului, precum şi semnătura adjudecatarului. "
Ar putea fi chiar o mentiune abuziva din partea BEJ-ului. Nu exista un temei legal care sa permita adjudecatarului sa se indrepte impotriva fostului proprietar, creditorului sau chiar BEJ-ului, in vederea recuperarii cheltuielilor privind taxele OCPI de intabulare, etc.
In ceea ce priveste impozitul de 2% pentru transferul dreptului de proprietate, iarasi nu implica BEJ-ul. Acesta, ulterior emiterii actului de adjudecare, poate comunica AFP-ului o adresa prin care ii pune in vedere faptul ca in cadrul dosarului executional a fost emis un act de adjudecare, ca urmare a valorificarii unui imobil. Acest impozit cade in sarcina vanzatorului ( respectiv a proprietarului imobilului valorificat la licitatie ).;
A-ti semnat actul de adjudecare? Si daca da, l-ati semnat fara obiectiuni?
Este bine ca nu l-ati semnat in forma propusa.
Indicat este sa solicitati executorului sa elimine acea mentiune din actul de adjudecare si sa insistati in acest sens. Puteti face referire la prev. art. 516 Cod. Pr. Civila.
Consider ca va modifica actul de adjudecare si vi-l va prezenta spre semnare fara respectiva mentiune.
Inca o data multumesc.
Am cerut executorului sa elimine formularea cu taxele. NU a vrut invocand art 77 din Cod Fiscal.
Am cerut sa vad cum justifica acest lucru cu articolul in fata si dupa cca 15 min in care a tot cautat si rasfoit carti s-a razgandit subit si a zis ca scoate formularea dar ca o scoate degeaba :)))
Mi-a fost de folos acest topic si raspunsurile primite.
Multumesc!
Ma bucur ca a-ti solutionat problema!
Si, crede-ti-ma, ca NU " a scos-o degeaba", este o mentiune abuziva, care practic va obliga sa va asumati Dvs. plata acelui impozit pe transferul dr. de proprietate, aspect care oricum contravine prev. art. 77^1 Cod Fiscal:(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Aceasta " dobandire" priveste Vanzatorul acelui imobil, sub nici o forma Cumparatorul, chiar si daca instrainarea acestui bun s-a facut prin executare silita!!