Printre documentele necesare inregistrariila OCPI unui teren fara constructie, adjudecat prin executor judecatoresc, de la debitori persoane fizice se afla si:
- Dovada achitării impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatii imobiliare, prevazut de art 77/1 din Codul fiscal /vechi.
Intrebare:
Această ,,dovadă de achitare" o furnizează executorul judecatoresc? (deoarece suma obţinută prin adjudecare este gestionată de acesta).
Dacă nu, cum pot intra in posesia acestei dovezi?
In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotaeare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent.
Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal competent hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii.
Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca-respectiv adjudecare prin licitatie publica- contribuabilul adjudecatar are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului.
Cred că partea de mai jos din raspuns, cuprinde o mare eroare.
,,Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca-respectiv adjudecare prin licitatie publica- contribuabilul adjudecatar are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului."
Nu contribuabilul adjudecatar are aceasta obligatie, ci celălalt.
Dupa ce am citit normele metodologice, am gasit urmatorul paragraf, referitor la art. in cauză:
Norme metodologice la ART. 77^1 al.6
151^7.
În cazul transferurilor prin executare silită, după expirarea termenului de 10 zile inclusiv, în care contribuabilul avea sarcina declarării venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalităţi decât procedura notarială sau judecătorească, organul de executare silită sau cumpărătorul, după caz, trebuie să solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului şi emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentaţiei aferente transferului.
Referitor la eroare....da,este o realitate cu care ne confruntam curent in astfel de spete
Da ,este adevarat ca transferul dreptului de proprietate revine exclusiv vanzatorului-asta in cazul unui transfer incheiat urmare actului de vointa manifestat de catre parti vanzator-cumparator
In cazul licitatiilor debitorul-dupa ce a pierdut bunul dedus executarii ,garantat nu mai are interes sa achite si sumele aferente procedurii de executare
Pentru finalizarea procedurii si notarea dreptului dv de proprietate la OCPI aveti varianta initial sa achitati dv impozitul aferent transferului dreptului de proprietate si ulterior sa actionati in instanta debitorul-daca acesta este solvabil
Succes !