avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Inregistrare teren adjudecat la OCPI
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Inregistrare teren adjudecat la OCPI

Printre documentele necesare inregistrariila OCPI unui teren fara constructie, adjudecat prin executor judecatoresc, de la debitori persoane fizice se afla si:
- Dovada achitării impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatii imobiliare, prevazut de art 77/1 din Codul fiscal /vechi.

Intrebare:
Această ,,dovadă de achitare" o furnizează executorul judecatoresc? (deoarece suma obţinută prin adjudecare este gestionată de acesta).
Dacă nu, cum pot intra in posesia acestei dovezi?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:33, 31 Iulie 2014
In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotaeare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent.
Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal competent hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii.
Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca-respectiv adjudecare prin licitatie publica- contribuabilul adjudecatar are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului.
Cred că partea de mai jos din raspuns, cuprinde o mare eroare.
,,Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca-respectiv adjudecare prin licitatie publica- contribuabilul adjudecatar are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului."

Nu contribuabilul adjudecatar are aceasta obligatie, ci celălalt.
Dupa ce am citit normele metodologice, am gasit urmatorul paragraf, referitor la art. in cauză:

Norme metodologice la ART. 77^1 al.6
151^7.
În cazul transferurilor prin executare silită, după expirarea termenului de 10 zile inclusiv, în care contribuabilul avea sarcina declarării venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalităţi decât procedura notarială sau judecătorească, organul de executare silită sau cumpărătorul, după caz, trebuie să solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului şi emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentaţiei aferente transferului.

Oricum, mulţumesc!
Greu de crezut ca debitorul care a pierdut bunul imobil ,mai este interesat sa achite obligatii fata de bunul care nu mai se afla in proprietatea sa

Referitor la eroare....da,este o realitate cu care ne confruntam curent in astfel de spete
Da ,este adevarat ca transferul dreptului de proprietate revine exclusiv vanzatorului-asta in cazul unui transfer incheiat urmare actului de vointa manifestat de catre parti vanzator-cumparator
In cazul licitatiilor debitorul-dupa ce a pierdut bunul dedus executarii ,garantat nu mai are interes sa achite si sumele aferente procedurii de executare
Pentru finalizarea procedurii si notarea dreptului dv de proprietate la OCPI aveti varianta initial sa achitati dv impozitul aferent transferului dreptului de proprietate si ulterior sa actionati in instanta debitorul-daca acesta este solvabil
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe tranzactia imobiliara Robert S. Robert S. Probabil s-a mai discutat despre acest subiect, dar nu gasesc totusi un raspuns la aceasta problema. Am obtinut un apartament prin licitatie publica, dar nu ... (vezi toată discuția)
Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie de urmas smarty67 smarty67 Buna seara Revin si eu cu problema mea care se pare ca nu se mai termina....asa cum aratam in unele din subiectele deschise de mine anterior....am pierdut in ... (vezi toată discuția)