avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozitul pe tranzactia imobiliara
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozitul pe tranzactia imobiliara

Probabil s-a mai discutat despre acest subiect, dar nu gasesc totusi un raspuns la aceasta problema. Am obtinut un apartament prin licitatie publica, dar nu reusesc sa-l intabulez pentru ca fostul proprietar nu a platit impozitul pe tranzactie (si nici nu are de gand). Sunt proprietar, dar ...nu prea. Registratorul sef de la OCPI mi-a spus ca este legat de Art 77 indice 1 alin 6 din Cod fiscal - "Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului". Aberant mi se pare si ca cei de la finante imi sugereaza sa platesc eu impozitul in numele vanzatorului (cca. 1000 euro), ceea ce mi se pare absurd. Are cineva vreo solutie?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:20, 31 Iulie 2013
Cod fiscal ART ART. 77^1(6)

...... Pentru alte proceduri decât cea notarială sau judecătorească contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut în maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, în vederea calculării impozitului. Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.

Potrivit Norme ART. 77^1 al.6 Cod fiscal:


În cazul transferurilor prin executare silită, după expirarea termenului de 10 zile inclusiv, în care contribuabilul avea sarcina declarării venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalităţi decât procedura notarială sau judecătorească, organul de executare silită sau cumpărătorul, după caz, trebuie să solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului şi emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentaţiei aferente transferului.


Deci daca au trecut 10 zile si stiti ca respectiva persoana executata nu a depus declaratia de impunere, atunci mergeti la ANAF si depuneti o cerere prin care solicitati organului fiscal competent stabilirea impozitului şi emiterea deciziei de impunere

Cred ca organul competent aici e cel de la domiciliul proprietarului, dar verificati asta cand depuneti cererea.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri zozole zozole La vanzarea unei proprietati imobiliare(o casa) vanzatorul este obligat sa plateasca 2% contributie la bugetul local in cadrul notariatului? Stima (vezi toată discuția)
Poprire pensie de urmas smarty67 smarty67 Buna seara Revin si eu cu problema mea care se pare ca nu se mai termina....asa cum aratam in unele din subiectele deschise de mine anterior....am pierdut in ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit-pensionar Liora Liora Buna seara, stiti cumva cum trebuie sa procedeze un pensionar(de boala) pentru a-si achita impozitul pe profit , profit obtinut din vanzarea unui teren cu ... (vezi toată discuția)