avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit-pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit-pensionar

Buna seara,

stiti cumva cum trebuie sa procedeze un pensionar(de boala) pentru a-si achita impozitul pe profit , profit obtinut din vanzarea unui teren cu constructie? Trebuie sa depuna declaratia 200 la Admin. Financiara?

Vanzarea s-a efectuat in 2008.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Liora, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liora , utilizator 11:53, 22 Aprilie 2009
Nu trebuie sa depuneti declaratia 200.Impozitul s-a calculat si s-a incasat de notarul public inainte de autentificarea actului, notar care avea obligatia sa il vireze pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Multumesc pentru raspuns, dna Florentina.Insa, problema nu e asa de simpla pentru ca acea vanzare s-a efectuat FARA notar, doar la avocat-apoi presupun ca s-a cerut in instanta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de autentificarea notarului.

Nu stiu daca cumparatorul a reusit sa inscrie proprietatea in CF,doar cu hotarare judecatoreasca, cert este ca vanzatorul vrea sa-si achite impozitul pe suma cu care a vandut si nu stie cum se procedeaza...
Chiar nu stie nimeni cum se procedeaza?:((
Se aplica dispozitiile Codului fiscal:

CAPITOLUL VIII^1
Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

Art. 77^1
(6) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia, pentru situatiile prevazute la alin. (1) si (3), se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent. Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal competent hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii. Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului. Pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin. (1) si (3) si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.

Asadar, daca transferul proprietatii nu s-a facut prin act autentificat la notar si nu cunoasteti ci doar presupuneti ce procedura s-a aplicat, contribuabilul pensionar care a vandut, aflat in cunostinta de cauza, trebuie sa se adreseze administratiei financiare spre clarificarea modalitatii declararii venitului obtinut, cuantumului si platii impozitului.
Dupa cum observati din textul de lege, cumparatorul nu poate sa inscrie imobilul in CF decat sub conditia dovezii achitarii impozitului...:)
Va multumesc foarte mult ! Vnazarea s-a efectual anul trecut si avocata cu care s-a incheiat antecontractul(cu care urma sa mearga in instanta) a spus ca, vanzatorul va fi anuntat de catre Administratia Financiara, pentru a-si plati impozitul(asta dupa ce se va obtine hotararea judecatoreasca) Pana acum, nu a venit nimic....ma gandesc ca cumparatorul are ceva probleme cu hotararea respectiva, nu a obtinut-o inca....

oricum, merci inca odata, o sa il sfatuiesc pe vanzator sa ia legatura cu avocata respectiva sa vedem daca au reusit sa obtina, totusi, acea hotarare in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri zozole zozole La vanzarea unei proprietati imobiliare(o casa) vanzatorul este obligat sa plateasca 2% contributie la bugetul local in cadrul notariatului? Stima (vezi toată discuția)
Impozit pe valoarea de tranzactie ca urmare a unei sentinte avand capat de cerere constatarea dreptului de proprietate marian_2006 marian_2006 Persoana X a solicitat instantei printr`o actiune de constatare a dreptului de proprietate avand la baza un antecontract de vanzare cumparare realizat cu ceva ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare BURTOIU DOINITA BURTOIU DOINITA La vanzarea unui imobil de catre un parinte spre copilul sau se mai percepe impozit pe venitul care practic nu exista? (vezi toată discuția)