avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Apartament executat - plata impozit la intabulare
Discuție deschisă în Executare silită

Apartament executat - plata impozit la intabulare

Buna seara.

Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie " Prezentul act constituie act de proprietate pt adjudecatar .. pt imobilul din .. acesta putandu-l intabula .. taxele, impozitele sau orice alte cheltuieli privind transmiterea proprietatii si intabularea fiind in sarcina lui"

Tot de pe forum am inteles ca exista varianta ca impozitul de 2% pt transmiterea proprietatii sa fie evitat prin proces in instanta acest impozit fiind de fapt in sarcina celui care a vandut si nicidecum in sarcina celui care a cumparat.

Aceasta exprimare din act e formularea standard?
Nu se poate elimina specificarea cum ca orice taxe sunt in sarcina mea???

Domnule executor, intr-adevar, nimeni nu poate deroga printr-o conventie de la prevederile legale. Probelma este ca, in situatia executarii silite imobiliare, "prevederile legale" din Codul Fiscal privind acest impozit, sunt interpretative si lacunare.
Dar sa analizam "logic" art. 151^2 din Normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal:" Definirea unor termeni:
a) prin contribuabil, în sensul art. 77^1 din Codul fiscal, se înţelege persoana fizică căreia îi revine obligaţia de plată a impozitului.

În cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii, contribuabil este cel din patrimoniul căruia se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele acestuia: vânzătorul, credirentierul, transmiţătorul în cazul contractului de întreţinere, al actului de dare în plată, al contractului de tranzacţie etc., cu excepţia transferului prin donaţie.

În contractele de schimb imobiliar calitatea de contribuabil o au toţi copermutanţii, coschimbaşii, cu excepţia schimbului unui bun imobil, proprietate imobiliară, cu un bun mobil, situaţie în care calitatea de contribuabil o are numai proprietarul bunului imobil.

În cazul transferului dreptului de proprietate prin donaţie, calitatea de contribuabil revine donatarului.

Contribuabil este și persoana fizică din patrimoniul căreia se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrăminte ale acestuia cu titlu de aport la capitalul social.

În cazul transferului dreptului de proprietate pentru cauză de moarte, prin succesiune legală sau testamentară, calitatea de contribuabil revine moştenitorilor legali sau testamentari, precum şi legatarilor cu titlu particular;"


Permiteti-mi sa nu fiu de-acord cu Dvs. privind urmatoarea afirmatie: " atata timp cat CPC prevede ca imobilul achizitionat la licitatie este liber de sarcini iar creditorii se vor indestula doar din pretul vanzarii, executorul poate sa treca si altceva in actul de adjudecare ca tot nu are aplicabilitate." Indiferent de aplicabilitatea sau inaplicabilitatea unei mentiuni intr-un act, atat timp cat aceasta nu este prevazuta de lege a fi cuprinsa in acel act, orice mentiune suplimentara poate fi considerata un abuz din partea organului emitent, cu atat mai mult, cu cat priveste o problema "sensibila".
Vanarea la licitatie a imobilului, liber de sarcini, precum si indestularea creditorului din pretul vanzarii, nu are nici o legatura cu acest impozit.
In temeiul art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila, Actul de adjudecare este titlu de proprietate pentru adjudecatar asupra imobilului cumparat, pentru a fi inscris in cartea funciara.
Este oare culpa adjudecatarului ca debitorul ( fost proprietar al imobilului executat silit ) ar refuza sa se supuna normelor fiscale? Si, daca admitem situatia in care adjudecatarul, doar pentru a evita o actiune in instanta impotriva OCPI, ar achita acest impozit nedatorat, iar dupa o perioada va decide, in calitate de proprietar, sa vanda imobilul unui tert - cumparator ... cum se vor aplica prevederile art. 77^1 Cod Fiscal? Tot acesta va fi obligat la plata impozitului pe transfer al dr. de proprietate?
AFP-ul va emite decizia de impunere impotriva fostului proprietar ( debitorului ), pe care-l va putea executa silit in temeiul prev. Codului Fiscal.

Incheierea OCPI de respingere sau refuz privind intabularea se va ataca in instanta, urmand ca instanta sa dispuna.

" Poti sa dai in judecata OCPI si ai toate sansele de castig dar mai dureaza putin pana iti rezolvi problema.".... am increderea ca nu incurajati renuntarea oricarei persoane interesate la dreptul sau de liber acces la justitie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare teren adjudecat la ocpi Vali13 Vali13 Printre documentele necesare inregistrariila OCPI unui teren fara constructie, adjudecat prin executor judecatoresc, de la debitori persoane fizice se afla ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa? ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei:[b] eu, cumparatorul ... (vezi toată discuția)