DoinaDMM a scris:
Ma bucur ca a-ti solutionat problema!
Si, crede-ti-ma, ca NU " a scos-o degeaba", este o mentiune abuziva, care practic va obliga sa va asumati Dvs. plata acelui impozit pe transferul dr. de proprietate, aspect care oricum contravine prev. art. 77^1 Cod Fiscal:(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Aceasta " dobandire" priveste Vanzatorul acelui imobil, sub nici o forma Cumparatorul, chiar si daca instrainarea acestui bun s-a facut prin executare silita!!
Nu as fi chiar de acord cu dvs. Prevederea aceea a fost introdusa degeaba si scoasa tot cam la fel pentru ca nimeni nu poate deroga printr-oconventie/inscris etc de la o prevedere legala si atata timp cat CPC prevede ca imobilul achizitionat la licitatie este liber de sarcini iar creditorii se vor indestula doar din pretul vanzarii, executorul poate sa treca si altceva in actul de adjudecare ca tot nu are aplicabilitate.
Pe de alta parte incercati (tot logic) sa intelegeti si normele de aplicare ale art. 77^1 Cod Fiscal si o sa vedeti ca OCPI nu prea are ce sa faca decat sa respinga cererea de intabulare a adjudecatarului daca nu sunt platite acele taex pe transfer. Adica, taxele sunt in sarcina debitorului si se va elibera la cerere si o decizie de impunere de catre AFP. Dar ce facem daca debitorul nu vrea sa plateasca taxa pe transfer (si sincer nu stiu vreun debitor care sa fi platit si taxa dupa ce i s-a vandut imobilul)? O plateste adjudecatarul ca sa i se intabuleze dreptul de proprietate pentru ca altfel i se respinde cererea (tot prin codul fiscal scrie ca OCPI respinge cererea daac nu se atasaza dovada achitarii). Oricat s-ar supara lumea pe OCPI nu prea avem motiv pentru ca legislatia nu a prevazut aceste aspecte legate de executarea silita. Poti sa dai in judecata OCPI si ai toate sansele de castig dar mai dureaza putin pana iti rezolvi problema.