avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Apartament executat - plata impozit la intabulare
Discuție deschisă în Executare silită

Apartament executat - plata impozit la intabulare

Buna seara.

Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie " Prezentul act constituie act de proprietate pt adjudecatar .. pt imobilul din .. acesta putandu-l intabula .. taxele, impozitele sau orice alte cheltuieli privind transmiterea proprietatii si intabularea fiind in sarcina lui"

Tot de pe forum am inteles ca exista varianta ca impozitul de 2% pt transmiterea proprietatii sa fie evitat prin proces in instanta acest impozit fiind de fapt in sarcina celui care a vandut si nicidecum in sarcina celui care a cumparat.

Aceasta exprimare din act e formularea standard?
Nu se poate elimina specificarea cum ca orice taxe sunt in sarcina mea???
Imi puteti arata paragraful unde se precizeaza ca acest impozit priveste pe vanzator?
E o deductie logica, in baza prev. art. 77^1 Cod Fiscal.
Contribuabilul care datoreaza acel impozit, ar fi trebuit sa fi dobandit acel imobil ( pe care-l instraineaza acum ), intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv ( lit. a ) sau peste 3 ani ( lit. b ). Nu poate fi in discutie persoana cumparatorului, deoarece acesta dobandeste imobilul la data prezenta. Punerea in sarcina cumparatorului a acestui impozit, aducand drept argument termenul de pana la 3 ani de la dobandire ( lit. a ), este o afirmatie, cel putin speculativa.
Putem analiza insasi denumirea acestui impozit pe " transfer al dr. de proprietate". Vanzatorul este cel care "transfera" dr. de proprietate Cumparatorului.
Intradevar e logic. Cel care cumpara NU are cum sa fi detinut proprietatea nici pana la 3 ani si nici sa fi detinut proprietatea la o data mai mare de 3 ani.

Am inteles ca sunt deja sentinte urmare unor plangeri impotriva Cadastrului prin care acesta este obligat sa intabuleze imobilul fara plata de catre cumparator a acestui impozit.

Cum au motivat judecatorii aceste decizii?
DoinaDMM a scris:

Ma bucur ca a-ti solutionat problema!
Si, crede-ti-ma, ca NU " a scos-o degeaba", este o mentiune abuziva, care practic va obliga sa va asumati Dvs. plata acelui impozit pe transferul dr. de proprietate, aspect care oricum contravine prev. art. 77^1 Cod Fiscal:(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.


Aceasta " dobandire" priveste Vanzatorul acelui imobil, sub nici o forma Cumparatorul, chiar si daca instrainarea acestui bun s-a facut prin executare silita!!




Nu as fi chiar de acord cu dvs. Prevederea aceea a fost introdusa degeaba si scoasa tot cam la fel pentru ca nimeni nu poate deroga printr-oconventie/inscris etc de la o prevedere legala si atata timp cat CPC prevede ca imobilul achizitionat la licitatie este liber de sarcini iar creditorii se vor indestula doar din pretul vanzarii, executorul poate sa treca si altceva in actul de adjudecare ca tot nu are aplicabilitate.

Pe de alta parte incercati (tot logic) sa intelegeti si normele de aplicare ale art. 77^1 Cod Fiscal si o sa vedeti ca OCPI nu prea are ce sa faca decat sa respinga cererea de intabulare a adjudecatarului daca nu sunt platite acele taex pe transfer. Adica, taxele sunt in sarcina debitorului si se va elibera la cerere si o decizie de impunere de catre AFP. Dar ce facem daca debitorul nu vrea sa plateasca taxa pe transfer (si sincer nu stiu vreun debitor care sa fi platit si taxa dupa ce i s-a vandut imobilul)? O plateste adjudecatarul ca sa i se intabuleze dreptul de proprietate pentru ca altfel i se respinde cererea (tot prin codul fiscal scrie ca OCPI respinge cererea daac nu se atasaza dovada achitarii). Oricat s-ar supara lumea pe OCPI nu prea avem motiv pentru ca legislatia nu a prevazut aceste aspecte legate de executarea silita. Poti sa dai in judecata OCPI si ai toate sansele de castig dar mai dureaza putin pana iti rezolvi problema.
Da, ma gandisem si eu ca ceea ce e mentionat in Actul de Adjudecare n-ar prea avea mare valoare in fata altor legi. Dar cum a zis si DoinaDMM era un risc.

N-am stat prea mult sa calculez acest risc daca e real sau nu .. mai ales ca, din ce vad, sunt multe legi interpretabile.

Cu OCPI, iarasi aveti dreptate. Sa vrea sa te ierte, pe tine ca adjudecatar, n-au cum decat daca incalca o lege. Intradevar o sentinta judecatoreasca reparatorie e ceea ce urmaresc.

Alte discuții în legătură

Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare teren adjudecat la ocpi Vali13 Vali13 Printre documentele necesare inregistrariila OCPI unui teren fara constructie, adjudecat prin executor judecatoresc, de la debitori persoane fizice se afla ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa? ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei:[b] eu, cumparatorul ... (vezi toată discuția)