Buna ziua,
Daca nu am realizat decat 6 luni venit si am nascut pot beneficia de stimulentul pentru intoarcere la servici? Eu am inteles ca nu pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca nu am 12 luni lucrate anterior nasterii copilului dar daca imediat dupa ce am nascut ma reintorc la servici (caci nu am incotro) pot luat acest stimulent?
Sau daca ma reintorc si atunci cand implinesc un an de la angajare (copilul avand deja 6 luni) pot sa mai beneficiez de indemnizatie crestere copil?
Va multumesc din suflet si astept raspunsurile voastre, poate si cu alte alternative.
Din pacate aveti nevoie de 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului, chiar si pt stimulentul de insertie. Daca dvs nu aveti decat 6 luni, sa incerce sotul sa introduca actele, daca el are 12 luni. Atentie insa, trebuie sa introduceti actele in 60 zile lucratoare de la nasterea copilului.
1. Nu puteti relua activitatea imediat dupa ce ati nascut ci trebui sa stati in concediu postnatal cel putin 42 de zile.
2. Iata ce spune OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...
Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:
Art. 4. - (1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
4. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Spuneti ce statut ati avut inainte cu 6 luni de angajare poate va incadrati intr-una din perioadele asimilate prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Spuneti si data nasterii copilului ca sa facem un calcul corect.
Concediu post-natal
Florea3
Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt
Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin
de un an si nu ... (vezi toată discuția)