In anul 2005 m-am angajat la o primarie in functia de sofer.Nu mi-a fost inaintata dispozitia de numire pentru a lua la conostinta.
Ulterior in anul 2009 solicit o copie dupa cartea de munca si constat ca incadrarea mi-a fost modificata pe parcurs in muncitor dar fara o dispozitie a primarului sau un act aditional la contract.
Ce pot eu sa fac in conditiile in care au trecut cele 30 de zile de la trecerea la functia de muncitor?
1) Vă sugerez incercarea de a rezolva pe cale amiabila aceasta situatie, facând o sesizare adresată primarului (cu nr. de înregistrare - 1 exemplar trebuie sa-l păstrati pentru eventualitatea în care doriti acţionarea în judecată a unităţii / a funţionarului care ar fi trebuit sa se ocupe de cartea dvs. de muncă) in care sa relatati situaţia aşa cum este ea, respectiv să comunicaţi faptul că nu aţi semnat nici un act adiţional la contractul de muncă prin care să fie prevăzut schimbarea încadrării.
2) În cazul nerezolvării pe cale amiabilă, vă sugerez intentarea unui proces în care să cereţi modificarea încadrării in cartea de muncă (retroactiv).
Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor este reglementată de art. 246 C. pen., conform căruia: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Infracţiunea constă în fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămarea intereselor legale ale unei persoane.
Vă doresc succes !