avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternal

Buna ziua,
Care este luna maxima pana la care trebuie sa imi desfasor activitatea la servici daca sunt insarcinata? Dp.d.v. legal, ma refer.....

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:48, 20 Februarie 2013
puteti lucra pana nasteti daca puteti. concediul de maternitate trebuie sa aiba maxim126 zile calendaristice si minim obligatoriu de 42 zile dupa nastere.
1. Daca va referiti la concediul de maternitate (126 dezile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) va redau din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Adica puteti intra in concediu de maternitate cand doriti dvs. (dupa ce va sfatuiti si cu medicul) in asa fel incat sa va ramana cel putin 42 de zile dupa nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate este concediul de 126 zile? adela05 adela05 Buna ziua, Vad ca se tot vorbeste in lege de concediu maternitate inainte de CCC, insa nu inteleg exact care este acesta. Este vorba de Concediul de Sarcina ... (vezi toată discuția)
Data incepere concediu prenatal Valias Valias Buna ziua, As vrea sa stiu de cand isi poate lua o gravida concediu prenatal, (fara probleme de exemplu sarcina cu risc). Care este luna legala, daca se ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)