avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... \\"refacerea\\" probelor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

"refacerea" probelor

Ce inseamna "refacerea probelor" in apel?
Daca la instanta de fond s-a efectuat o expertiza tehnica, cum poate fi ea refacuta in apel? Se numeste alt expert cu aceleasi obiective?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:29, 25 Februarie 2013
Ar trebui sa furnizati mai multe elemente privind cauza respectiva si mentiuni din hotararea instantei de apel.
Expertul tehnic nu reface probe. Prin raportul de expertiza tehnica judiciara, expertul raspunde documentat la obiectivele fixate de catre instanta de judecata, analizand documentele aflate la dosar si eventual la cerera instantei de fond poate face un experiment judiciar, respectiv incadreaza aspectele din dosar in prevederi legislative si dupa caz stabileste in sarcina cui pot fi retinute incalcarile legislative.
Instanta de apel a intors probabil dosarul la tribiunal, pentru completare in administrarea de probe. Eventual, instanta de apel poate stabili intrebari referitoare la obiectivele deja stabilite pentru expertiza, la care nu s-a raspuns suficient de documentat sau poate stabili obiective noi pentru expertiza tehnica judiciara.
In conformitate cu art. 295 Cod procedura civila instanta va putea incuviinta refacerea sau completarea probelor administrate in prima instanta, administrarea de probe noi daca sunt propuse in conditiile art, 292 si daca instanta considera ca ele sunt necesare si utile in solutionarea cauzei.
Daca in fata primei instante s-a dispus o expertiza instanta de apel poate dispune efectuarea unei noi expertize.
Se va numi un alt expert.
Atunci cand se dispune refacerea probelor, inseamna ca la administrarea acestor probe s-au strecurat nelegalitati, ceea ce determina refacerea acestora.

Am inteles, insa, refacere inseamna ca se reface expertiza contestata de catre acelasi expert de la fond ?

Alte discuții în legătură

Contraexpertiza in apel irina_270127 irina_270127 In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Probe in apel sabinna sabinna Am formulat apel impotriva sentintei Tribunalului prin care societatea la care lucrez a fost obligata la plata catre reclamanta a unei mari sume de bani. ... (vezi toată discuția)
Expertiza medico legala psihiatrica Liviu44 Liviu44 Buna ziua. Sa efectuat o expertiza medico legala psihiatrica pe baza de acte, ulterior sa efectuat si un supliment la raportul de expertiza . Nu sau depus ... (vezi toată discuția)