avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... contraexpertiza in apel
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

contraexpertiza in apel

In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in fata instantei de apel, iar partea potrivnica a depus prin registratura o cerere prin care solicita efectuarea unei contraexpertize. Avand in vedere ca nu a ridicat obiectiuni la prima expertiza in fata primei instante, i se mai poate incuvinta efectuarea contraexpertizei ? exista jurisprudenta in acest sens ?
Cel mai recent răspuns: lungu1on , utilizator 18:21, 17 Martie 2010
teoretic.. apelul e devolutiv de instanta..daca apelantul face dovada ca a fost impiedicat cumva sa formuleze obiectiuni da.. se poate dispune efecutarea unei contraexpertize
Nu se poate solicita in apel decat o eventuala "noua expertiza".
Apelantul poate solicita efectuarea unei noi expertize insa sansele admisibilitatii/administrarii unei astfel de probe, in conditiile in care la judecarea cauzei in fata instantei de fond nu s-au formulat obiectiuni la raportul de expertiza, sunt minime.
Opinia mea este ca in principiu nu si argumentez si de ce.O contraexpertiza poate fi incuviintata in conditiile in care au fost incuviintate obiectiunile si raspunsul la acestea este practic similar cu cel initial si nu cand acestea nici macar nu s-au formulat.In practica situatiile sunt diverse si este greu sa dam un raspuns strict pe speta dvs.pentru ca in concret nu o cunoastem.Oricum trebuie sa stiti ca instanta de apel va putea incuviinta refacerea sau completarea probatoriului administrat la instanta de fond, precum si administratrea de probe noi propuse in conditiile art 292 c.proc.civ. , daca considera ca acestea sunt necesare pentru solutionarea cauzei.
In fata instantei de fond, partea adversa nu a formulat nici obiective si nici obiectiuni. Prin cererea depusa acum prin registratura si prin care solicita efectuarea unei contraexpertize, a formulat si obiective.
Efectuarea unei noi expertize se poate admite in situatia in care dupa efectuarea primei expertize au aparut elemente noi care ar putea modifica concluziile expertizei. De asemenea se poate efectua o noua expertiza in cazul in care expertul practic nu raspunde la obiectiunile formulate.
O noua expertiza se poate admite si in cazul in care instanta, pe baza obiectiunilor formulate, considera ca pertinenta si utila solutionarii cauzei aflarea parerii si a unui alt doilea expert.

Alte discuții în legătură

Raspuns experti la obiectiuni adi8165 adi8165 Buna ziua Am un caz de granituire in care s-o adus suplimentul la raportul de contraexpertiza de cateva luni in care s-a stabilit, intr-un final, linia de ... (vezi toată discuția)
Expertiza judecatoreasca andreeabbs andreeabbs Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva cum se poate anula Expertiza judecatoreasca? sau macar daca exista vreo lege scrisa care sa confirme ca se poate ... (vezi toată discuția)
Necesar raspuns urgent Talida Covaci Talida Covaci Poate fi atacata in apel o expertiza tehnica? Multumesc mult. (vezi toată discuția)