avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... contraexpertiza in apel
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

contraexpertiza in apel

In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in fata instantei de apel, iar partea potrivnica a depus prin registratura o cerere prin care solicita efectuarea unei contraexpertize. Avand in vedere ca nu a ridicat obiectiuni la prima expertiza in fata primei instante, i se mai poate incuvinta efectuarea contraexpertizei ? exista jurisprudenta in acest sens ?
Cel mai recent răspuns: lungu1on , utilizator 18:21, 17 Martie 2010
Termenul de "contraexpertiza "este gresit.Adica se face o expertiza contra celei existent deja?In acesta faza se face un supliment de expertiza daca se aduc noi probe si au depus obiectiuni la cea existenta.
daio73 a scris:

Termenul de "contraexpertiza "este gresit.Adica se face o expertiza contra celei existent deja?In acesta faza se face un supliment de expertiza daca se aduc noi probe si au depus obiectiuni la cea existenta.


Intradevar, in legislatie nu apare termenul de contraexpertiza, dar acesta este folosit uzual in vorbirea curenta. Termenul corect este o "noua expertiza".
Nu trebuie confundati termenii de "noua expertiza" cu "supliment de expertiza".Suplimentul de expertiza se efectueaza ca o completare a unei expertize deja efectuata in cazul in care apar elemente noi dupa finalizarea expertizei initiale. de asemenea un supliment de expertiza se efectueaza in cazul in care cu ocazia efectuarii expertizei apar aspecte noi ce nu au fost tratate de catre expert intrucat nu erau cuprinse in obiectivele stabilite. Suplimentul de expertiza se efectueaza de acelas expert ca si expertiza initiala.
O noua expertiza se dispune atunci cand se considera utila aflarea opiniei si a unui alt expert.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
In primul rand nu ne spuneti despre ce gen de expertiza este vorba.
Expertiza este un mijloc de proba care foloseste la aflarea adevarului , a starii de fapt, a imprejurarilor in care s/a comis o fapta etc. Deci daca apar elemente noi in probatoriul administrat in cauza sau expertiza anterioara nu este suficient de lamuritoare atunci se poate dispune o noua expertiza. Expertiza se dispune pentru a lamuri si pentru a elucidaorganelor judiciare si nu partilor aspecte legate de cauza.
Expertiza nu este "regina probelor" ea este un mijloc de proba ca oricare altul.
Am , cumva , o situatie asemanatoare : partea "adversa" nu s-a prezentat la nici un termen , la Tribunal ( unde eu am solicitat si a fost admisa o expertiza contabila ) .E posibil ca la Curtea de Apel partea "adversa" sa conteste anumite parti ale expertizei ( ei sustin ca am avut mai putine zile de concediu de odihna neefectuate decat s-a constatat in expertiza dar la Tribunal n-au contestat nimic . ) ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns experti la obiectiuni adi8165 adi8165 Buna ziua Am un caz de granituire in care s-o adus suplimentul la raportul de contraexpertiza de cateva luni in care s-a stabilit, intr-un final, linia de ... (vezi toată discuția)
Expertiza judecatoreasca andreeabbs andreeabbs Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva cum se poate anula Expertiza judecatoreasca? sau macar daca exista vreo lege scrisa care sa confirme ca se poate ... (vezi toată discuția)
Necesar raspuns urgent Talida Covaci Talida Covaci Poate fi atacata in apel o expertiza tehnica? Multumesc mult. (vezi toată discuția)