avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Raspuns experti la obiectiuni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Raspuns experti la obiectiuni

Buna ziua

Am un caz de granituire in care s-o adus suplimentul la raportul de contraexpertiza de cateva luni in care s-a stabilit, intr-un final, linia de granita dintre imobile si care este conform planselor cadastrale de la dosar si totodata in favoarea mea.

In urma cu circa 8-9 luni expertii au depus initial un raport de contraexpertiza in care raspundeau la unul din obiective, fara sa fixeze linia de granita, adica au depus anexat raportului planse cu constatari in teren.
In mod evident, am facut obiectiuni la acel raport de contraexpertiza care au fost incuviintate, cu greu de instanta si expertii au raspuns la aceste obiectiuni prin suplimentul depus acum cateva luni, in care au propus linia de hotar.
Intrebari:
1. Daca avocatul partii adverse nu a formulat obiectiuni la raportul de contraexpertiza initial, ba chiar mai mult s-a opus obiectiunilor formulate de aparatorul meu privind stabilirea liniei de granita (partea adversa foloseste terenul in prezent, deci ii convinea sa dureze cat mai mult pana se stabileste linia de hotar), are legal, procedural dreptul avocatul partii adverse sa formuleze obiectiuni la suplimentul raportului de contraexpertiza depus acum cateva luni? sau sunt tardive? (spuneti-mi, va rog si articolele din lege care prevad acest lucru)

2. Daca instanta ii admite aceste obiectiuni (tardive din punctul meu de vedere), iar expertii tergiverseaza 6-12 luni (cu riscul acordarii unor amenzi judiciare) si nu raspund obiectiunilor paratilor niciodata , acestia sunt inlocuiti obligatoriu de instanta si se desemneaza alta comisie de experti pentru contraexpertiza (spuneti-mi daca exista astfel de articol de lege, ca sa stiu la ce sa ma astept, intrucat instanta ii partinitoare cu partea adversa si profita de orice procedura ca sa tergiverseze cat mai mult solutionarea cauzei).
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:24, 14 Octombrie 2018
Este de competenta instantei de judecata daca va aproba obiectiunile formulate de partile in proces precum si daca se dispune amendarea judiciara a expertilor pentru nerespectarea termenelor stabilite prin incheierea de sedinta sau se dispune inlocuirea expertilor.
CpC mentioneaza:
-Art. 337 Lamurirea sau completarea raportului
Daca este nevoie de lamurirea sau completarea raportului de expertiza ori daca exista o contradictie intre parerile expertilor, instanta, din oficiu sau la cererea partilor, poate solicita expertilor, la primul termen dupa depunerea raportului, sa il lamureasca sau sa il completeze.
-Art. 338 Efectuarea unei noi expertize
(1) Pentru motive temeinice, instanta poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi expertize de catre alt expert.
(2) O noua expertiza va trebui ceruta motivat, sub sanctiunea decaderii, la primul termen dupa depunerea raportului, iar daca s-au formulat obiectiuni, la termenul imediat urmator depunerii raspunsului la obiectiuni ori, dupa caz, a raportului suplimentar.
Buna seara

Multumesc pentru raspuns, am inteles instanta poate solicita expertilor lamuriri oricand si fara sa solicite partile expres si in privinta inlocuirii expertilor, daca acestia nu raspund deloc obiectiunilor ce le va depune probabil partea adversa (si-au incasat onorariul, deci pot sa tergiverseze la nesfarsit si cu amenzi judiciare luate, pana se satura instanta si ii schimba), iar eu nu prea am ce face.
In ritmul asta termin fondul dosarului peste min 2 ani, greu si cu sistemul asta de Justitie, multi mor inainte sa primeasca o sentinta in dosarele pe care le au pe rol, pacat ca nu exista o legislatie clara in privinta raspunderii magistratilor si institutie specializata in verificarea, sanctionarea magistratilor pentru abuzurile care le fac in dosare si ca s-a ajuns in halul acesta in justitia unei tari cu pretentii de membra UE.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
adi8165, utilizator
Citez din mesajul dvs.: " ..... pacat ca nu exista o legislatie clara in privinta raspunderii magistratilor si institutie specializata in verificarea, sanctionarea magistratilor pentru abuzurile care le fac in dosare si ca s-a ajuns in halul acesta in justitia unei tari cu pretentii de membra UE."
In prezent au fost publicate in MO toate cele 3 legi care vizeaza aspectele pe care le mentionati. Va mai dura putin timo pana sa se vada efectele acestor legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita o noua contraexpertiza la apel sau recurs? adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care expertii au depus initial un raport de contraexpertiza fara fixarea liniei de granita, doar cu constatari privind ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza in apel irina_270127 irina_270127 In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)