Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza compus din raport de contraexpertiza incomplet fara fixarea liniei de granita si supliment la contraexpertiza adus ieri la dosar cu o 1-2 ore inainte de sedinta de judecata in care s-a stabilit si linia de granita.
In raportul de expertiza topografica initial intocmit de un singur expert pus de instanta (cel mai probabil corupt de expertul consultant al partii adverse, intrucat ei 2 au semnat raportul expertul meu consultant a avut opinie separata ), expertul numit de instanta a ignorat complet incheierile de intabulare pentru ambele immobile, desi avea prin obiectiv fixat de instanta obligatia sa stabileasca linia de granite luand in considerare actele cadastrale si a fixat linia de hotar in favoarea partii adverse, in sensul ca mi-a eliminat o fasie de teren cuprinsa in extrasul meu CF (a bagat-o in perimetrul imobilului vecin din litigiu) si desi a recunoscut in Suplimentul la expertiza ca a interpretat gresit aliniamentul inscris in incheierea de intabulare din 1975 de la OCPI aferent imobilului partii adverse nu a vrut sa ia in considerare la stabilirea liniei de granita aliniamentul total inscris in incheierea din 1975 care este mai redus, cu dimensiunea fasiei mele de teren, fata de cat utilizeaza partea adversa in prezent abuziv.
In aceste conditii aparatorul meu a solicitat efectuarea unui raport de contraexpertiza si dupa circa 9 luni expertii din comisia de contraexertiza au depus un raport de contraexpertiza incomplet, in sensul ca au raspuns doar la un obiectiv din cele fixate de instanta fara sa stabileasca si linia de hotar dintre imobile conform cerintelor unui alt obiectiv.
Instanta fara sa studieze continutul raportului depus in ziua sedintei si sa observe faptul ca este incomplet, avand in vedere si solicitarile aparatorului meu anterioare de a se aviza tehnic la OCPI raportul de contraexpertiza a dispus avizarea tehnica la OCPI.
Expertii profitand de acesta situatie au depus si la OCPI, ca si la dosar documentatia incompleta spre avizare, prin care anexau planse cu constatari in teren fara fixarea liniei de granita si incercau astfel sa modifice geometria, aliniamentul, suprafata imobilului meu inscrise in extrasul CF, astfel incat sa poata majora artificial aliniamentul imobilului vecin din litigiu, insa documentatia expertilor a fost respinsa de OCPI.
Avand la dosar PV de respingere aferent documentatiei depusa de experti, instanta a dispus ca expertii sa raspunda la Obiectiunile formulate in scris de aparatorul meu, prin care solicitam refacerea raportului de contraexpertiza si implicit stabilirea liniei de hotar.
In suplimentul la raportul de contraexpertiza depus de experti ieri inainte de sedinta, expertii au respectat aliniamentele din actele cadastrale la linia de granita stabilta de ei, in sensul ca mi-au respectat fasia de teren aferenta imobilului meu din extrasul CF, dar sunt mici inadvertente privind pozitia pe desen (fata de realitate) a unei magazii de caramida a vecinului si a unor pomi care incalca fasia de teren si ma impiedica sa fac gard pe linia de granita stabilita de experti .
INTREBARI
1. Poate legal avocatul partii adverse sa solicite acum sau la apel efectuarea unei alte expertize a treia la numar dupa ce s-a efectuat expertiza initiala si contraexpertiza cu 3 experti? avand in vedere ca expertilor le-a fost respinsa avizarea tehnica OCPI documentatia incompleta cu constatari (au indicat imobilele pe plansa cu suprafetele ce le utilizeaza acum fiecare) fara sa respecte aliniamentele din actele cadastrale fara fixarea liniei de granita
2. Daca fac si eu Obiectiuni privind pozitia constructiei si pomilor partii adverse, avocatul partii adverse poate profita procedural ca daca ambele parti au obiectiuni la Suplimentul de contraexpertiza si documentatia (fara fixarea liniei de granita) depusa la OCPI a fost respinsa si sa aiba astfel posibilitatea sa solicite inlocuirea expertilor sau recuzarea lor?
Sincer dupa doi ani si 3 luni de judecata nu vreau sa ii dau ocazia avocatului partii adverse sa ma arda pe procedura, ca avocatului si partii adverse le convine sa mai stea inca un an si ceva dupa alti 3 experti sa vina in teren, sa tergiverseze depunerea unui raport la dosar, intrucat partea adversa utilizeaza in prezent fasia de teren disputata, deci poate dura procesul pana la clasare
3. Care sunt situatiile legale in care pot fi eliminati expertii dintr-o comisie de experti fie prin inlocuire sau recuzare?
Puteti depune observatii la suplimentul de expertiza depus de experti la instanta. Acestia vor trebui sa raspuinda si la aceste observatii. Nu este nevoie sa asteptati apelul care poate fi sau nu, admis.
O data ce s-a depus un raport de expertiza, recuzarea expertilor nu este posibila. Aceasta se efectueaza numai in conformitate cu prevederile CpC.
Nu se aproba de catre instantele de judecata contraexpertiza la contraexpertiza.
CpC mentioneaza:
Art. 332: Recuzarea expertului
(1)Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecatorii.
(2)Recuzarea trebuie sa fie ceruta in termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data; in celelalte cazuri termenul va curge de la data cand s-a ivit motivul de recuzare.
(3)Recuzarile se judeca cu citarea partilor si a expertului.
Ar trebui sa discutati cu avocatul dvs (tot il platiti, nu ?). Cu toate documentele din dosar in fata acesta va poate sfatui la obiect, asupra caii de urmat.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs, dar in privinta inlocuirii expertilor si ignorarea ca proba raportul si suplimentul de contraexpertiza, mai poate solicita asa ceva avocatul partii adverse? intreb ca are mintea foarte perversa avocatul partii adverse si profita de orice bresa legala , desi actele cadastrale si o serie de planse din trecut aferente imobilului partii adverse il contrazic
Avocatul respectiv poate cere ce ii trece prin minte dar pentru a se aproba de catre instanta, cererile avocatilor trebuie sa aiba suport legal si sa fie util pentru derularea procesului in continuare.
Bună seara,
Am un litigiu pe rol și are ca obiect revendicare imobiliara, de curând s-a efectuat și expertiza topo solicitata de reclamanta-pârâta și de mine și a esit în favoarea mea conform actelor și cadastrului meu, reclamanta - pârâta ne având cadastru.
Intrebarea mea este dacă domnul expert a emis convocarile pentru ambele părții doar cu recomandata fără confirmare și conținut declarativ, asa cum prevede art. 335 cod procedura civila, dar la ziua ora stabilita ambele părții am fost prezenți am dat domnului expert actele de care înțelegem sa le folosim în expertiza și s-a încheiat un proces - verbal în care domnul expert a menționat prezenta părților și obiecțiile ambelor părții din proces, în cuprinsul raportului elaborat de domnul expert sunt menționate cele scrise în procesul verbal din ziua convocata sa se efectueze expertiza, se poate pune în discuție nerespectarea convocării cu recomandata cu confirmare de către partea adversa și ce șanse are dacă a fost convocata la fel ca mine și a depus acte și a fost la expertiza!? Aștept răspunsul dvs.
Valeriu