Într-un.proces de granituire, expertul judiciar a depus o "minune de expertiza", iar calculul coordonatelor tuturor punctelor ridicate din teren s-a făcut cu ajutorul unui "sistem de coordonate particular, special adoptat", asa spune expertul în raport. Menționez ca ambele imobile sunt intabulate în sistem stereo 70, iar OCPI mi-a transmis, la cererea mea, coordonatele imobilului vecin, specificând expres ca nu avem limita comuna.
Expertul judiciar desemnat ignora acest lucru, stabilește o.limita comuna, cu niște puncte desenate pe o axa, fără coordonate, fără nimic, doar numerotate, specificând ca a măsurat în "sistem de coordonate particular, special adoptat".
În raportul scris menționează laturile imobilelor, altele decât cele din cadastru.
Nu a avizat raportul la OCPI, asa cum i-a solicitat Instanta, s-a revenit cu solicitarea. A depus raportul cu 3 zile înainte de termen pentru a nu fi amendat, după 5 luni. Nu este avizat nici de experții consilieri ai părților.
As ruga specialiștii să-mi spună ce însemna acest "sistem de coordonate particular, special adoptat" și ce pot face concret în acest caz.
Mulțumesc!
Este posibil ca expertul sa mentioneze ca a utilizat un sistem de coordonate pe care l-a dezvoltat (nu am de unde sti ce a avut in vedere) in cuprinsul raportului de expertiza.
Puteti depune observatii la raportul de expertiza cu toate mentiunile din aceasta discutie si sa cereti lamuriri.
Daca observatiile dvs. vor fi aprobate de instanta de judecata, expertul va trebui sa dea un raspuns scris pana la noul termen de judecata.
Buna dimineata.
Din ce cunosc, am facut un curs de topografie in timpul fac., nu am auzit de acest "sistem particular" pana acum...
Masurarile topo. la noi in tara se fac cu aparate, gps, etc., setate in sistem de coordonate Stereo70. Coordonatele punctelor le primeste lucratorul topo de la OCPI si daroria lui este de a materializa aceste puncte in teren.
Coordonatele punctelor pot fi "absolute", adica integrate in planul general al tarii, sa zic asa, sau relative, au o aplicare punctuala, in functie de un reper ales de proiectant in materializarea constructiei.
Ulterior masuratori, daca acele puncte nu stabilesc exact o linie de hotar, aceste poate materializa una dar numai la hotararea instantei sau intelegerea vecinilor, nu poate alege el un hotar "cum il taie capul".
Dupa masuratori si stabilirea cestor puncte de hotar el va nota din caietul de teren coordonatele absolute X si Y, in sistem stereo 70, si le va inainta , impreuna cu celelalte acte, la OCPI pentru inregistrarea noului hotar.
Eu zic sa cautati alt expert juridic in acest caz, asta nu prea are treaba cu realitatea...
Mulțumesc mult pentru lămuriri și ajutor.
Și eu sunt uimita când vad niște puncte pe o axa, numite A, 13, 14, 15, etc, pe care le unește și despre care spune ca este linia de hotar. Stabilește una dintre construcții drept limita de proprietate și prelungește linia de hotar în stânga și în dreapta acesteia, fără sa ia în seama punctele/coordonatele cadastrale ale imobilelor. Nici nu face referire la cadastre, nici la faptul ca OCPI menționează ca nu avem limita de proprietate comuna. Modifica geometria imobilelor. Spune ca Ii ies din măsurători suprafețe mai mari la ambele imobile.
Ce granituire este asta niciun autorizat cadastru nu poate măsura după ceva inexistent, nu știu ce va da spre avizare la OCPI...
Din păcate nu pot schimba expertul judiciar asa ușor, schimbarea sau recuzarea unui expert se face în aceleași condiții ca și pentru judecători.
În afara de avizarea expertizei de către OCPI și obiecțiuni mai pot face ceva?
Nu ar trebui sa se reflecte/materializeze măsurătorile făcute de expert în cadastrele deja existente?
Cum v am spus, incearca sa impuna el un hotar fara a avea acceptul dvs. sau al instantei ceea ce nu este prea ok...
Nu stiu cum stau treburile in instanta dar cred ca se poate recuza, nu stiu, acest expert...poate va ajuta un avocat cu aceasta...
Numerotarea punctelor pe un plan nu este asa importanta atata timp cat are o coerenta, se intelege la ce se refera acele puncte...,
El trebuia normal sa masoare acele terenuri conform coordonatelor de la OCPI si situatiei din teren, declarate de vecinii, si sa suprapuna cele doua planuri urmand ca suprafetele in plus sau minus, sa fie stabilite de instanta la cine merg sau sub ce statut raman...cel putin asa s-a facut la mine cand am avut 'neintelegerea" cu vecina...