avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... abuz medic familie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

abuz medic familie?

medicul de familie refuza sa elibereze certificat concediumedical deoarece adeverinta de la firma unde lucrez a ajuns prea tarziu (6 zile) intrucat firma este in alta localitate. Medicul m-a consultat si m-a inregistrat in registru in ziua in care am fost prima data la el si mi-a pus diagnosticul (varicela). Va rog sa ma indrumatice pot face pt ca nu am fost la serviciu de 10 zile si n-am niciun document justificativ.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:59, 21 Februarie 2013
Sunt reguli foarte stricte pentru eliberarea certificatelor medicale:

Norme din 2006 pentru aplicarea OUG nr.158/2005:
ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.


Daca medicul dvs. de familie nu stia daca sunteti asigurat sau nu, atunci inseamna ca nici dvs. nu i-ati dat vreo adeverinta de asigurare de sanatate mai recenta, asa cum aveati obligatia.

Legea nr. 95/2006:

ART. 219
Obligatiile asiguratilor pentru a putea beneficia de drepturile prevazute la art. 218 sunt urmatoarele:
a) sa se inscrie pe lista unui medic de familie;
b) sa anunte medicul de familie ori de cate ori apar modificari in starea lor de sanatate;
c) sa se prezinte la controalele profilactice si periodice stabilite prin contractul-cadru;
d) sa anunte in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari asupra modificarilor datelor de identitate sau a modificarilor referitoare la incadrarea lor intr-o anumita categorie de asigurati;
e) sa respecte cu strictete tratamentul si indicatiile medicului;
f) sa aiba o conduita civilizata fata de personalul medico-sanitar;
g) sa achite contributia datorata fondului si suma reprezentand coplata, in conditiile stabilite prin contractul-cadru;
h) sa prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative care atesta calitatea de asigurat.


Puteti motiva absenta la serviciu si cu o scrisoare medicala de la medicul de familie, in care apare diagnosticul dvs. si recomandarea de a sta la domiciliu, dar pentru aceste zile nu veti putea fi platit. Va poate emite un certificat medical cu prima ocazie cu care va prezentati la el, dar incepand din ziua respectiva.

Multa sanatate!
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical bodhisattva bodhisattva Buna seara, fiul meu a avut o problema medicala, o entorsa la genunchi, nu a avut ghips, insa are de la spitalul de urgenta tratament si recomandare de repaus ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical lulusca lulusca Bună ziua, Am următoarea problemă cu un salariat care are Concediu medical cod diagnostic 581. A început Concediu medical pe data de [b]24.09.2013[/b] ... (vezi toată discuția)
Concediu cod 08, dar neasigurata la casa de sanatate ela22 ela22 Buna seara, Am fost pana in data de 05.05.2014 in concediu de crestere copil pana la 2 ani.In luna mai m-am intors la angajator in concediu de sarcina ... (vezi toată discuția)