Am fost pana in data de 05.05.2014 in concediu de crestere copil pana la 2 ani.In luna mai m-am intors la angajator in concediu de sarcina si lauzie ( cod 08).
Acum ar trebuii sa-mi iau cele 42 de zile obligatorii dupa nastere, dar medicul de familie refuza sa-mi dea concediu deoarece la casa de sanatate nu apar asigurata.
Am fost la casa de sanatate cu o adeverinta de la firma, dar mi s-a spus ca nu apar asigurata deoarece firma nu a depus declaratiile.Am sunat la firma si mi s-a spus ca declaratiile au fost puse.Am facut un nou drum la casa de sanatate unde mi s-a spus sa astept pana pe data de 10 iulie deoarece probabil cei de la Finante nu au actualizat in sistem declaratiile.
Este posibil asa ceva?Din cate stiu anagajatorul nu plateste contributia de sanatate pentru un astfel de concediu.
Ce pot sa fac?ca sa nu pierd concediul medical deoarece eu trebuie sa intru ulterior si in CCC2.
ART. 20
...
(3^1) Persoanele încadrate la alin. (1) lit. b), c), d), e), f), g), h), m) şi o) beneficiază de adeverinţa de asigurat, eliberată de CAS pe baza documentelor prevăzute la categoria din care fac parte, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) nu figurează în baza de date a CAS, precum şi în baza de date transmisă de ANAF în baza protocolului încheiat cu CNAS, cu venituri impozabile pentru care au obligaţia plăţii contribuţiei. În situaţia în care se constată că realizează astfel de venituri, pentru care plătesc contribuţia curentă sau nu realizează venituri la data verificării, se eliberează adeverinţa de asigurat; b) în cazul în care persoanele solicitante realizează venituri, pentru care nu au început plata contribuţiei, nu se eliberează adeverinţa de asigurat până ce acestea nu încep să plătească contribuţia curentă.
Nu aveti ce face, astea sunt dispozitiile, mergeti in data de 10 iulie sa rezolvati problema.
Certificatul medical pentru concediu de maternitate se poate elibera si la o data ulterioara.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial». (4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
Concediu medical
mateand
Buna ziua,
Am o intrebare la care doua institutii ale statului mi-au dat doua raspunsuri diferite.
Va rog sa ma lamuriti care este corect si de ce.
Va ... (vezi toată discuția)