avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea si contractele pe care le poate incheia ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea si contractele pe care le poate incheia mediatorul

cine poate sa- mi spuna ce fel de contrcte de mediere se pot incheia la un cabinet de mediere.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 08:08, 21 Februarie 2013
Numai 2 "tipuri" de contracte puteti incheia la un Birou de Mediator, si anume: Contract de pregatire a medierii si Contract de mediere.
Daca va referiti la ce documente intocmeste un mediator in relatia sa cu partile,va precizez urmatoarele:
1.Certificat de informare-cand informarea prelabila despre avantajele medierii s-a facut pentru ambele parti
2.PV de informare-cand informarea s-a facut doar pentru o parte
3.Contract de pre-mediere-act in baza caruia mediatorul este indrituit sa depuna diligentele necesare de a invita cealalta parte la sedinta de informare si de acceptare a medierii de catre parti
4.Contract de mediere-cand partile doresc sa urmeze calea alternativa,eleganta,rapida si confidentiala a medierii :)
5.Acord de confidentialitate
6.PV de inchidere a medierii
7.Acordul de mediere
Pe langa acestea,se mai intocmesc diferite documente-invitatia pentru participare la sedinta de informare,PV privind prezenta partilor la mediere,Cerere de mediere,s.a
Daca va intereseaza stricto sensu despre contractele ce pot fi incheiate, acestea sunt amintite la punctele 3 si 4.

Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
Medierea presupune ca persoane sau entitati aflate in conflict sau litigiu (in principiu fara limita legata de natura acestuia, cu cateva exceptii) se hotarasc sa-si rezolve acest conflict/litigiu la mediator (deci prin mediere) si nu in instanta.

Medierea este comparabila si chiar definita ca o negociere asistata. Cei care negociaza sunt partile (insotite sau nu de avocati), cel care asista negocierea este mediatorul (tert neutru si impartial, "calificat" pentru aceasta pozitie).

Mediatorul nu are competenta legala de a "legaliza" contracte sau de a le redacta in numele partilor. In urma medierii partile vor incheia un acord de mediere (daca se ajunge la o intelegere), iar acest acord va fi mai departe supus autentificarii notarului sau incuviintarii instantei de judecata. Uneori nici macar asta nu e neaparat necesar, dar asta e o alta discutie. Acordul de mediere nici nu va fi semnat de mediator, iar uneori nici macar redactat de acesta. Se va mentiona doar ca a fost incheiat ca urmare a medierii desfasurate in biroul sau, asta daca va avea o forma scrisa, pentru ca poate fi doar un acord verbal.

Fac aceste mentiuni pentru ca senzatia mea este ca asimilati profesia de mediator uneia de natura juridica. Nu este cazul, mediatorul nu are o activitate de tip juridic (spre deosebire de notari, avocati, consilieri juridici, magistrati...). Pentru a fi mediator studiile superioare sunt o conditie obligatorie, insa ele nu trebuie sa fie neaparat de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente intocmite de parti si de mediator, in cadrul procesului de mediere LazarGheorghe LazarGheorghe 1.Ce documente intocmeste mediatorul pe tot parcursul procesului de mediere? 2.Ce doumente intocmesc partile in procesul de mediere ? Exista si un alt fel de ... (vezi toată discuția)
Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)