avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort

Prietena mea s-a casatorit acum 5 luni in judetul Botosani. Acum vrea sa divorteze. Poate divorta in judetul Iasi?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:58, 21 Februarie 2013
Poate divorta unde a avut ultimul domiciliu comun cu sotul.
Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

Sotul ei nu este de acord, cum poate divorta? Ei au domiciliul in judetul Botosani dar in localitati diferite si prietena mea are viza de flotant in jud Iasi.
Sunt 2 cai:

1. Prin intermediul instantei: procedura este de lunga durata.

2. Prin intermediul unui mediator.
In materia divortului sunt 2 cai procedurale:
1.Divortul prin acord(divortul remediu)-pronuntat pe cale judiciara sau extrajudiciara,ultima forma include calea administrativa si calea notariala
2.Divortul din culpa sotilor(divortul sanctiune)-pronuntat doar de instanta de judecata
In acest caz cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor.
Daca niciunul nu mai locuieste in acea circumscriptie,atunci cererea de divort se introduce la judecatoria in a carei circumscriptie isi are locuinta paratul(sotul,in cazul de fata).
Va precizez ca normele de competenta in materia divortului au caracter imperativ,nu se poate deroga de la acestea.
3.Mai exista insa si o alternativa-MEDIEREA,pe care o recomand fara nicio ezitare si cu toata increderea,in aceasta cale rapida,confidentiala si eleganta pentru parti, de a-si gasi solutia optima la conflictul in care sunt implicate.

Mult succes,
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu

Alte discuții în legătură

Divort cu monori andrei_66 andrei_66 Buna ziua, Avand in vedere ca incepand cu luna decembrie 2010, desfacerea casatoriei se poate face si la notar sau starea civila, va rog frumos sa imi ... (vezi toată discuția)
de ce acte as avea nevoie pentru... CristinaElvira CristinaElvira [i][u][quot][/b] Buna! As dori sa stiu de ce acte as avea nevoie pentru un divort. Va multumesc de raspunsuri. :love2: (vezi toată discuția)
Divort Ileana Muntean Ileana Muntean sunt casatorita de 13 ani ,dar de un an suntem despartiti,eu locuind in prezent in Bucuresti, adresa de domiciliu fiind de Timis....As putea intenta actiunea ... (vezi toată discuția)