Exista mai multe cai de a divorta. Odata cu adoptarea “Micii Reforme in justitie”, fiecare cuplu este liber sa-si aleaga o modalitate pe care o considera potrivita din punctul de vedere al intereselor lor.
Cuplurile pot solicita desfacerea casatoriei in fata Ofiterului Starii Civile ( Primarie), la Notariat , in fata Judecatorului sau
la Mediator. :D
Cum aleg locul potrivit?
Este bine de stiut ca pentru fiecare optiune exista anumite conditii care trebuiesc indeplinite.
Caracteristici generale
Voi spicui, pentru fiecare varianta, cateva caracteristici generale dar nu se rezuma.
Procedura divortului in fata Ofiterului de Stare Civila (la Primarie), impune acordul ambilor soti, iar acestia nu trebuie sa aiba copii
minori nascuti din casatorie sau adoptati. Totodata se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile calendaristice pentru o eventuala impacare a sotilor. In acest caz partajarea bunurilor nu poate avea loc, fiind nevoiti sa va adresati altor organisme abilitate in acest sens.
Procedura divortului la Notariat impune acordul ambilor soti, iar acestia nu trebuie sa aiba copii
minori nascuti din casatorie sau adoptati. Totodata se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile calendaristice pentru o eventuala impacare a sotilor. Procedura este aceeasi ca la organismul mai sus mentionat, numai ca in acest caz partajarea bunurilor poate avea loc, contra unui onorariu notarial.
Procedura divortului in fata Judecatorului, se poate realiza deschizand un proces in instanta, asistati de avocati, experti si autoritati, acolo unde este cazul, pentru toate capetele de acuzare: desfacere casatorie, partajare bunuri si/sau incredintare minor(i), etc., cu toate obligatiile de plata ce decurg pentru fiecare speta in parte si cu termene de judecata.
Procedura divortului la Mediator se realizeaza prin acordul ambilor soti, pentru toate capetele de acuzare, inainte sau in timpul unui proces in instanta. Cuplul isi poate solutiona divortul de comun acord in interesul lor si al minorilor precum si in cazul impartirii bunurilor comune in fata unui mediator agreat. Taxele care sunt platite catre Stat, vor fi recuperate, in cazul partajului, daca acesta se solutioneaza prin mediere; timpul de rezolvare a problemelor este foarte mult redus si-si vor putea hotara singuri programul de vizita a copiilor (spre exemplu), precum si multe alte amanunte, urmarind indeaproape interesul minorilor.
In cazul dv. puteti consulta un mediator autorizat din Tabloul mediatorilor de pe site-ul Consiliului de Mediere care va poate sustine o informare gratuita asupra cazului dv. si a procesului de mediere in sine.
Multumesc!..am corectat....
Cristea Marina a scris:
Va rog sa faceti corectura la materialul prezentat mai sus in sensul ca pentru notar si starea civila, partile nu trebuie sa aiba copii minori, daca au copii majori se poate divorta si acolo!