avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu monori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu monori

Buna ziua,

Avand in vedere ca incepand cu luna decembrie 2010, desfacerea casatoriei se poate face si la notar sau starea civila, va rog frumos sa imi spuneti daca pot cere si bineinteles obtine divortul pe una din aceste cai tinand cont de faptul ca avem 3 copii minori. Precizez ca ambii soti suntem de acord cu divortul si am cazut de acord cu privire la custodia copiilor si pensia de intretinere a acestora.

Va multumesc,

Andrei

Cel mai recent răspuns: andrei_66 , utilizator 20:16, 7 Iunie 2011
Nu, desfacerea casatoriei pe cale notariala sau administrativa nu poate avea loc in situatia in care din casatorie au rezultat copii minori, singura varianta in acest caz fiind instanta de judecata.
Chiar daca aveti copii minori, puteti solutiona divortul si restul cererilor accesorii si pe calea medierii in cond. legii 192/2006 ducand instantei de judecata un acord de mediere, iar aceasta va pronunta pe vbaza intelegerilor d-voastra o hotarare. Orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor va poate face o informare gratuita in cond. legii cu privire la procedura medierii.
Exista mai multe cai de a divorta. Odata cu adoptarea “Micii Reforme in justitie”, fiecare cuplu este liber sa-si aleaga o modalitate pe care o considera potrivita din punctul de vedere al intereselor lor.

Cuplurile pot solicita desfacerea casatoriei in fata Ofiterului Starii Civile ( Primarie), la Notariat , in fata Judecatorului sau la Mediator. :D

Cum aleg locul potrivit?

Este bine de stiut ca pentru fiecare optiune exista anumite conditii care trebuiesc indeplinite.

Caracteristici generale

Voi spicui, pentru fiecare varianta, cateva caracteristici generale dar nu se rezuma.

Procedura divortului in fata Ofiterului de Stare Civila (la Primarie), impune acordul ambilor soti, iar acestia nu trebuie sa aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati. Totodata se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile calendaristice pentru o eventuala impacare a sotilor. In acest caz partajarea bunurilor nu poate avea loc, fiind nevoiti sa va adresati altor organisme abilitate in acest sens.

Procedura divortului la Notariat impune acordul ambilor soti, iar acestia nu trebuie sa aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati. Totodata se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile calendaristice pentru o eventuala impacare a sotilor. Procedura este aceeasi ca la organismul mai sus mentionat, numai ca in acest caz partajarea bunurilor poate avea loc, contra unui onorariu notarial.

Procedura divortului in fata Judecatorului, se poate realiza deschizand un proces in instanta, asistati de avocati, experti si autoritati, acolo unde este cazul, pentru toate capetele de acuzare: desfacere casatorie, partajare bunuri si/sau incredintare minor(i), etc., cu toate obligatiile de plata ce decurg pentru fiecare speta in parte si cu termene de judecata.

Procedura divortului la Mediator se realizeaza prin acordul ambilor soti, pentru toate capetele de acuzare, inainte sau in timpul unui proces in instanta. Cuplul isi poate solutiona divortul de comun acord in interesul lor si al minorilor precum si in cazul impartirii bunurilor comune in fata unui mediator agreat. Taxele care sunt platite catre Stat, vor fi recuperate, in cazul partajului, daca acesta se solutioneaza prin mediere; timpul de rezolvare a problemelor este foarte mult redus si-si vor putea hotara singuri programul de vizita a copiilor (spre exemplu), precum si multe alte amanunte, urmarind indeaproape interesul minorilor.


In cazul dv. puteti consulta un mediator autorizat din Tabloul mediatorilor de pe site-ul Consiliului de Mediere care va poate sustine o informare gratuita asupra cazului dv. si a procesului de mediere in sine.


Multumesc!..am corectat....
Cristea Marina a scris:

Va rog sa faceti corectura la materialul prezentat mai sus in sensul ca pentru notar si starea civila, partile nu trebuie sa aiba copii minori, daca au copii majori se poate divorta si acolo!
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Birou de Mediator-Valeria Tivda, Mediator
Va rog sa faceti corectura la materialul prezentat mai sus in sensul ca pentru notar si starea civila, partile nu trebuie sa aiba copii minori, daca au copii majori se poate divorta si acolo!
Chiar daca aveti copii minori, puteti solutiona divortul si restul cererilor accesorii si pe calea medierii in cond. legii 192/2006 ducand instantei de judecata un acord de mediere, iar aceasta va pronunta pe baza intelegerilor dumneavoastra o hotarare.

Alte discuții în legătură

Mediator ContSters209919 ContSters209919 Apeland la un mediator in caz de divort, se va ajunge si la judecatorie ? Se obtinand o hotarare judecatoreasca definitiva? (vezi toată discuția)
Divortul administrativ myno myno Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti dezavantajele acestui tip de divort deoarece este ceva nou si nu am informatii. Daca alegem acest tip de divort ,cum ... (vezi toată discuția)
Divrt fara proces? CostyC CostyC Salut, As dori aflu daca se poate divorta...fara proces sau fara sa implicam avocati, judecatori, etc. Mentionez ca acuala sotie si eu avem un copil impreuna. ... (vezi toată discuția)