avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divrt fara proces?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divrt fara proces?

Salut,
As dori aflu daca se poate divorta...fara proces sau fara sa implicam avocati, judecatori, etc. Mentionez ca acuala sotie si eu avem un copil impreuna. Copilul va ramane la mama. Nu avem absolut nimic de impartit (dpdv financiar)...nu dorim decat sa ne despartim. Doar ca eu as dori sa am acces la copil oricand (sotia neavand nimic impotriva). Care e cea mai usoara metoda de a realiza acest lucru?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 08:32, 3 Februarie 2012
Noul cod civil permite divortul cu minori la notar sau la ofiterul de stare civila, cu atat mai mult cu cat ati ramas de acord cu privire la minor etc.
Da, casatoria poate fi desfacuta si pe cale notariala.
art 375 al. 2 civ.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

In 3 zile divort prin procedura medierii. La notar dureaza minim 30 de zile, la starea civila de asemenea. Contactati un mediator autorizat. Pentru detalii nu ezitati sa intrebati.
retineti ca mediator este orice avocat plus celelalte persoane autorizate de lege ca fiind mediator
Profesia de mediator se exercita doar in baza legii 192/2006, avocatii nu sunt mediatori si nu pot incheia acordul de mediere.
Extras din legea 192/2006
Art. 12
(1) Mediatorii autorizaţi sunt înscrişi în Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de mediere şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Profesia de mediator se exercită numai de către persoana care a dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi.
(5) Exercitarea profesiei de mediator de către persoane care nu au dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi, constituie infracţiune şi se sancţionează potrivit legii penale.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
Adrian Copil, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez ana_mokdad ana_mokdad suntem casatoriti de aproximativ 5 ani si avem un copil de aproape 4 ani cum as putea sa divortez cat mai repede si copilul sa mi-l dea mie? (vezi toată discuția)
Divortul la notar mmmmela mmmmela buna ziua, daca cineva vrea sa divorteze in conditiile in care are si un copil,poate divorta la notar daca sunt de comun acord si tatal copilului nu are nici ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)