avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... o noua sarcina imediat dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

o noua sarcina imediat dupa CCC

Numele meu este Mihaela si as dori daca este posibil ,sa ma ajutati cu cateva informatii .
In data de 20-Sept-2013 eu voi iesi din perioada de 2 ani (concediu maternal + indemnizatie).
Firma la care am lucrat s-a inchis(in ianuarie'13), iar eu intentionez sa imi depun actele pt somaj la incheierea celor 2 ani.
Mentionez ca ma incadrez in perioada de somaj pt 6 luni (avand vechime de 16 luni, la locul de munca).

Dorinta/intentia mea ar fi ca in luna Septembrie-Octombrie a acestui an, sa raman din nou insarcinata.

Intrebarea mea este : cum trebuie sa procedez pt a beneficia de o noua perioada de 2 ani de indemnizatie pt cresterea copilului ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:35, 22 Februarie 2013
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), eligibile pentru a beneficia de indemnizatie penrtu concediu crestere copil (CCC), intra si lunile in care veti fi in somaj indemnizat, lunile in care ati fost in CCC, lunile de concedii medicale si concediu de maternitate.

2. - Asa ca daca ramaneti gravida priin septembrie si veti naste in iulie cele 12 luni luate in calcul vor fi august 2013 - iulie 2014.
In aceasta perioada aveti:
* august - septembrie 2013 = CCC1;
* octombrie 2013 - martie 2014 = somaj indemnizat;
* aprilie - iulie = concediu penatal? E cam mult deoarece prenatalul poate fi de cel mult 84 de zile.

- Dar va spun altceva. Cat sunteti in somaj indemnizat puteti "prelungi" aceasta perioada cu concedii medicale pana veti reusi sa intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC2.

3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

6. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

8. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


9. - Asadar daca veti "prelungi" perioada de somaj cu cateva concedii medicale, pana veti intra in concediu prenatal (sarcina) atunci veti reusi sa intrati si in CCC2 dupa care veti reveni la Agentia de Somaj si veti continua cu somajul pana se termina cele 6 luni.
- Sa nu uitati sa anuntati la Agentia de Somaj cand veti ramane gravida.

- Eu v-as recomanda sa incercati sa ramaneti gravida mai repede (iulie - august) pentru a fi sigura ca veti reusi sa faceti tot ce am spus mai sus.

Va multumesc mult pt raspunsul d-voastra!
Cand trebuie sa pregatesc dosarul pt somaj ? unde trebuie depus si cu cat timp inainte ???
Va multumesc anticipat !
1. Actele necesare pentru a va inregistra la Agentia de Somaj sunt:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

2. - Pentru a nu avea intrerupere actele trebuie sa le depuneti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul in termen de 10 zile calendaristice de la data concedierii.
- Daca le veti depune mai tarziu atunci veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ElenaConstantin ElenaConstantin Buna seara! De curand am aflat ca sunt insarcinata in 7 saptamani...si as avea cateva nelamuriri cu privire la drepturile de gravida. -In primul rand, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Vizitiu Vizitiu Daca iau indemnizatie de somaj pentru absolventi,iar in timpul asta e posibil sa raman gravida,voi putea lua indemnizatia de cresterea copilului,dupa ce voi ... (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului mihaela_08 mihaela_08 Buna seara. Am si eu o intrebare. Pe data de 22 februarie 2013 o sa fie ultima zi de concediu pt cresterea copilului.am beneficiat 2 ani de aceasta ... (vezi toată discuția)