avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general minus gestiune-gestionar cu urmarire penala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

minus gestiune-gestionar cu urmarire penala

Dragii mei, referitor la minusurile din gestiune, eu am urmatorul caz: gestionarul firmei a plecat intr-o zi, bine-merci, cu ceva marfa dupa el.
Pentru lipsa constatata la inventar, s-a dispus urmarire penala (cu tot tacamul, plangeri, declaratii etc)
Problema mea e urmatoarea: eu cum fac in contabilitate cu marfa lipsa? O pot mentine ca si valoare, intr-un analitic al lui 371 - "dosar penal", pana la solutionare?
(Nu stiu daca instanta va dispune recuperarea intregii sume a prejudiciului, de la gestionar)
Oricum, fara hotarare judecatoreasca, eu nu i-o pot imputa.
As dori sa fie totul in regula la inventar, in sensul ca pentru marfa lipsa, sa nu ma ia nimeni de la vreun control de urechi, ca n-as fi inregistrat corect lipsa in gestiune.
Societatea are ca obiect de activitate comert cu ridicata.
Ma puteti ajuta, va rog?

Cel mai recent răspuns: ContSters27400 , utilizator 09:08, 26 Februarie 2013
Eu as pune in contul 428.
Lipsa din gestiune in acest moment este o cheltuiala in acest moment.
Ea este sau nu imputabila, integral sau partial in functie de rezultatul litigiului, care va fi finalizat anul acesta, anul viitor sau intr-un moment pe care nu-l cunoasteti.
Lipsa in gestiune constatata la momentul efectuarii inventarului este o cheltuiala nedeductibila, daca nu este imputata, asa incat cel mai corect mi se pare ca aceasta sa fie considerata o cheltuiala nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit in perioada fiscala in care lipsa a fost constatata, urmand ca apoi, in momentul recuperarii despagubirii si incasarii sumei aferente de la fostul salariat, venitul sa fie considerat neimpozabil, asa cum permite codul fiscal:

"ART. 20 Venituri neimpozabile
Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:
c) veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, veniturile din restituirea ori anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere pentru care nu s-a acordat deducere, precum şi veniturile reprezentând anularea rezervei înregistrate ca urmare a participării în natură la capitalul altor persoane juridice;"

Norme:
"ART. 20 c)
20. Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile prin care se recuperează cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere la momentul efectuării lor"
Multumesc!
Asta inseamna ca va trebui calculata si taxa pe valoarea adaugata, aferenta preturilor de achiziite ale marfurilor lipsa. Calculata, raportata si platita.

Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
ContSters27400, utilizator
"ART. 148 Ajustarea taxei deductibile în cazul achiziţiilor de servicii şi bunuri, altele decât bunurile de capital
c) persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate în cazul unor evenimente precum modificări legislative, modificări ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operaţiuni care dau drept de deducere şi, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operaţiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsă din gestiune, inclusiv bunuri furate."

Da, se procedeaza la ajustarea TVA dedus in cazul bunurilor lipsa din gestiune sau se colecteaza TVA prin autofactura.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar Fodor Ecaterina Fodor Ecaterina In cazul in care lipsa constatata la inventariere a fost imputata si recuperata, cheltuiala este deductibila fiscal sau nu ? (vezi toată discuția)
Inregistrarea unor facturi din 2006 tatiana1 tatiana1 Verificand soldurile impreuna cu un furnizor am constatat ca din evidentele noastre lipsesc doua facturi una marfa una ambalaj din 2006.La inventar nu am ... (vezi toată discuția)
Problema colectare tva lipsuri inventar neimputabile mihaelah mihaelah Stimati domni, Prin bunavointa dumneavoastra permiteti-mi sa va solicit consilierea in rezolvarea urmatorului caz: Periodic societatea noastra efectueaza ... (vezi toată discuția)