avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas acordata minorilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas acordata minorilor

Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a avut varsta de 28 de ani, fiind mama minorilor. exista posibilitatea ca minorii sa beneficieze de pensie de urmas?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:56, 27 Februarie 2013
Din pacate, nu are dreptul la pensie de urmas.

Legea nr.263/2010:

Pensia de urmaş
ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
ART. 91
În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).
Avand in vedere prevederile ordonantei 680/2012, atat pentru pensia de invaliditate cat si pentru pensia de urmas NU se solicita stagiu de cotizare . Verificati daca persoana care a decedat a avut macar 1 zi lucrata .
Adresati-va casei de pensii !
Bafta!
@danaguiman78:

Ati vrut sa faceti, probabil, referire la DECIZIA Nr.680 din 26 iunie 2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.73 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Publicată în Monitorul Oficial nr.566 din 09.08.2012, care deschide dreptul la pensie de invaliditate si celor care nu au stagiu de cotizare.

@florinplaton:
Intr-adevar, conform art.89 alin,(1) lit.b) din legea pensiilor, postat in primul mesaj, daca parintele decedat nu indeplineste conditiile pentru pensia limita de varsta, atunci pensia de urmas se stabileste din pensia de invaliditate gr.I, pentru care acum nu mai este necesar stagiul de cotizare.
Raspunsul meu anterior era corect pana la data aplicarii Deciziei nr.680/2012.
Mergeti la Casa de Pensii si solicitati depunerea actelor pentru pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru copilul urmas ioanaioa ioanaioa Buna ziua.Va rog sa-mi spune-ti daca copilul meu poate beneficia de pensie de urmas.Sotul meu a decedat la varsta de 28 ani si avea numai 5 ani si 6 luni ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)