va rog sa ma indrumati in rezolvarea catorva probleme:
Tatal meu va depune pe data de 25 a acestei luni dosarul de pensionare pentru limita de varsta - la aceasta data implineste 64 de ani si 6 luni cu stagiul intreg de cotizare. Inteleg ca, in conformitate cu legea pensiilor in vigoare la aceasta data, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare.
Intrebarile mele sunt:
1.Conform reglementarilor in vigoare la acest moment, exista drepturi salariale de care poate beneficia la aceasta data si care este baza legala in virtutea careia poate solicita aceste drepturi?
2.in conditiile in care nu a efectuat niciodata nici o zi de concediu de odihna in cei 7 ani de cand lucreaza la aceasta firma, poate solicita plata acestuia, macar pe ultimul an?
3. patronul firmei nu i-a platit salariul pe ultimele 2 luni. Exista vreo posibilitate sa mai recupereze acesti bani? prin ce modalitate?
Mentionez ca este angajat de 7 ani la o firma privata din Sibiu, cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
1. Nu sunt prevederi generale care sa acorde sume la pensionare. Acestea se pot acorda doar daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern al firmei.
2. Firma trebuia sa acorde in fiecare an concediu de odihna. La incetarea CIM legea permite compensarea concediului de odihna neefectuat in bani. Daca firma nu plateste, se poate reclama la ITM ca nu s-a efectuat plata CO neefectuat la lichidare.
3. Faceti reclamatie la ITM ca nu s-au platit drepturile salariale. Banii insa ii puteti recupera doar prin actiune in instanta.
Parerea mea este ca ar trebui platit pentru toata perioada, dar s-ar putea ca in statele de plata sa figureze ca s-a efectuat in fiecare an CO integral, desi angajatul a fost la lucru (ar fi primit firma amenda de la ITM la controalele efectuate in acei ani), caz in care nu mai are ce plati si bineinteles ca va fi refuzata plata. A vazut si a semnat tatal dvs. vreun stat de plata?
Multumesc pentru lamuriri, n-a semnat nici un stat de plata deoarece el efectuand servicii de curierat locate in Bucuresti iar firma fiind in Sibiu n-a primit niciodata vreun stat spre semnare.
In concluzie poate solicita plata CO doar pentru zilele aferente 2013, respectiv ianuarie si februarie, pana la incetarea de drept a contractului de munca, iar pentru recuperarea salariilor restante sesisare la ITM si actiune in justitie.
Actiunea se depune la instanta din raza de domiciliu sau din localitatea unde are sediul firma?
Plata concediilor
mike14m
Buna ziua,
In luna a 7-a mi-am schimbat locul de munca.
La vechiul loc de munca nu am luat nicio zi de concediu.
Cand m-am mutat la noua firma, nu am ... (vezi toată discuția)