avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata concediu de odihna -restant si neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata concediu de odihna -restant si neefectuat

Buna ziua
Societatea la care am lucrat mi-a dat un preaviz de 20 zile in luna noiembrie2009
Anterior in luna august 2009 am efectuat CO partial, ramanand 4 zile ne efectuate
Din luna noiembrie 2009 pana in martie 2010 am fost in concediu medical apoi am efectuat zilele de preaviz 20,dupa care cartea de munca mi-a fost inchisa si inmanata.
Cand am discutat despre plata acestor 4 zile de CO neefectuate mi s-a comunicat ca voi primi banii pe ele la lichidarea finala.Lucru ce nu s-a intamplat
comunicandumi-se de catre administratorul firmei ca nu este legal sa primesc acesti bani.
Intrebarea mea este daca am dreptul legal de a primi contravaloarea in bani a acestor zile de CO si conform carei baze legale.

Multumesc
La incetarea c.i.m. , CO neefectuat se compenseaza in bani . Pentru recuperarea acestei sume, aveti posibilitatea de a va adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.
puteti solicita plata zilelor de CO neefectuat prin intermediul unei actiuni in instanta.
Sunt obligati sa va plateasca concediul de odihna neefectuat. Puteti sesiza ITM sau instanta de judecata. Termenul de prescriptie este de 3 ani de la data concedierii.
Codul muncii Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Raspunsul administratorului a fost ca eu am fost in CM apoi in preaviz iar in aceasta perioada de preaviz nu se incadreaza CO si ca nu este legal sa se plateasca CO restant si ca de ce nu l-am efectuat in 2009 pe tot.
Mentionez ca am fost chemata sa inchei acte de sfarsit de luna si astfel au ramas cele 4 zile neefectuate.

Inteleg ca pot face sesizare la ITM sau instanta.?

Multumesc
Da, asa este puteti sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata.
Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, pe perioada de preaviz se putea lua CO ...

Alte discuții în legătură

Plata concediu odihna gabiy gabiy Buna ziua! De curand mi-am dat demisia, de comun acord s-a hotarat sa nu stau in preaviz. In ultimul an, pana la momentul demisiei nu am avut concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Plata zile co neefectuate Adriana Visan Adriana Visan Buna ziua, suntem un grup de mai multi colegi care am terminat preavizul si urmeaza sa intram in somaj. Ni s-a comunicat ca nu ni se vor plati zilele de Co ... (vezi toată discuția)