avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna - se compenseaza in bani?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna - se compenseaza in bani?

daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat?
exista o prevedere imperativa a legii in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 12:04, 3 Martie 2010
Art. 141 (4) Codul muncii - Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Cu mentiunea ca aceasta compensare se refera numai la zilele de CO neefectuate in anul 2009 si la zilele la care aveti dreptul pe anul 2010 ptr lunile lucrate.
Nu puteti solicita compensare ptr zilele din anii anteriori lui 2009.
L53/2003
ART. 141
(1) Concediul de odihna se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de munca.

deci, daca eu mai am zile de concediu din 2008, pot sa imi iau la revedere (nu-mi primesc nici banii, nu mi-am luat nici concediul)
Da, zilele din CO/2008 neefectuate puteau fi efectuate, conform legii, pana la sfarsitul anului 2009. Dupa 31.12.2009 nu mai puteti sa emiteti pretentii asupra lor (nici sa le efectuati nici sa fie platite).
Raman cele din 2009 si 2010 ptr care aveti drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu 2008 i0n i0n va salut, lucrez la o societate tip SRL cu contract individual de munca pe durata nedeterminata 24 de zile de concediu pe an din zilele aferente anului ... (vezi toată discuția)
Zile concediu mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa imi spuneti si mie daca nu am consumat toate zilele de concediu de odihna in 2008, mai pot beneficia de ele in anul 2009? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna neefectuat v_florina v_florina Buna ziua, In baza art urmator din Codul muncii: Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la ... (vezi toată discuția)