avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna neefectuat

Buna ziua,

In baza art urmator din Codul muncii:

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

as dori sa stiu daca la alin. (4) se incadreaza si concediul neefectuat din anul trecut. La incetarea unui CIM, ii platesc angajatului concediul de odihna neefectuat pe anul in curs si pe anul trecut? Sau numai concediul de odihna neefectuat pe anul in curs?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 23 Ianuarie 2009
Daca CIM al angajatului inceteaza, sunteti obligati sa ii achitati drepturile la zi, adica sa-i compensati in bani tot concediul de odihna neefectuat (atat pe cel neefectuat anul trecut cat si pe cel cuvenit pentru anul in curs).
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2009
Florentina Ragalie, Consilier juridic
se plateste concediul neefectuat in anul anterior si pentru anul in curs, proportional cu timpul efectiv lucrat pana la data incetarii cim
Textul art. 141 alin. 4 din Codul muncii , preia, aproape identic prevederile Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de muncă, conform carora inlocuirea concediului neefectuat cu o compensatie financiara nu este permisa decat in cazul desfacerii contractului de munca, chiar si in ipoteza in care concediul este reportat intr-an an ulterior. Prin urmare, se va compensa in bani atat CO neefectuat din anul 2008 , cat si CO neeefectuat aferent perioadei lucrate in 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu neefectuat Gabi H Gabi H Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) \"compensarea in bani a CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Zile concediu mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa imi spuneti si mie daca nu am consumat toate zilele de concediu de odihna in 2008, mai pot beneficia de ele in anul 2009? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna Adrian Frentiu Adrian Frentiu buna ziua va intreb,daca in anul 2009 nu am consumat toate zilele de concediu,pot beneficia de restul zilelor anul acesta s-au in cazul incetarii ... (vezi toată discuția)