avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu neefectuat

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) "compensarea in bani a CO neefectuat este permisa numai in cazul incetarii CIM",
intrebare : deoarece se spune "este permisa" si nu se spune "este obligatorie", se poate sa nu se compenseze CO neefectat ( in Nota de lichidare se precizeaza cate zile de Co a ramas neefectat pe anul in curs si pe anul anterior) angajatul avand posibilitatea sa efectueze CO la noul loc de munca??? In ce art de lege se precizeaza "este obligatorie"?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: Gabi H , utilizator 17:44, 19 Octombrie 2009
Nu veti gasi nicaieri cuvantul "obligatoriu" pe care il cautati. Ideea articolului pe care l-ati citat este aceea ca sunt salariati care solicita compensarea in bani a concediului in timpul derularii contractului si vor sa si lucreze in acelasi timp, deci vor doua serii de bani. Compensarea solicitata de acesti angajati nu este permisa decat la incetarea contractului.

In rest, compensarea in bani este obligatorie la incetarea contractului si veti avea mari probleme la ITM daca nu acordati acesti bani salariatului. Am participat de curand la un control si va spun cu siguranta.

In plus, luati problema si logic. Sa spunem ca eu sunt un angajator care doreste sa intocmeasca contract acestui salariat dupa ce a plecat de la Dvs. Credeti ca mie imi convine sa-i acord concediu nu stiu cate zile din urma cand eu l-am angajat sa lucreze? Concediul se calculeaza numai pe durata unui contract de munca, fiecare angajator avand obligatia acordarii concediului numai pe durata cat angajatul si-a desfasurat activitatea in cadrul firmei sale.
Prevederea la care faceti referire are o alta interpretare.

Si anume:
Angajatorul NU are voie sa ingradeasca dreptul salariatului de a pleca efectiv in concediu de odihna, deci nu are voie sa-l tina la lucru tot anul si sa-i dea doar banii pe concediu. Adica, salariatii TREBUIE sa stea acasa, sa se odihneasca, sa-si refaca capacitatea de munca. Aceasta este interpretarea legii.

Art. 141 (1) - Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
Art. 141 (3) - Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Art. 141 (4) - Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii CIM.
Art. 144 Codul muncii - salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat.


In cazul incetarii CIM, daca exista zile de CO neefectuate, fie din anul in curs fie din anul anterior, angajatorul ESTE OBLIGAT sa plateasca salariatului aceste zile.
Noul angajator nu are nici o legatura cu vechiul angajator, nu poate prelua obligatiile vechiului angajator. Le are pe ale sale si presupun ca sunt de-ajuns. Salariatul va primi de la noul angajator un nr de zile de CO aferente perioadei lucrate in acel an.

Acordarea compensaţiei pentru cazul încetării contractului individual de muncă este obligatorie si se realizează indiferent de motivul încetării contractului, fiind proporţională cu durata de timp care s-a scurs de la începutul anului pana in momentul desfacerii CIM.

Compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă în cazul încetării contractului individual de muncă,si numai in aceasta situatie.

Un salariat nu-si efectueaza concediul de odihna,pentru ca nu vrea,pur si simplu, atunci compensarea in bani nu este posibila.
Va multumesc f mult tuturor celor care mi-au adus lamuriri.
O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna neefectuat miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 buna ziua . ma numesc Mihaela si am o intrebare. in cazul unei salariate care a lucrat in 2009 din ianuarie pana la 31 mai 2009 si a efectuat din concediul de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna neefectuat v_florina v_florina Buna ziua, In baza art urmator din Codul muncii: Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la ... (vezi toată discuția)
Concediu 2008 i0n i0n va salut, lucrez la o societate tip SRL cu contract individual de munca pe durata nedeterminata 24 de zile de concediu pe an din zilele aferente anului ... (vezi toată discuția)