avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu odihna

Buna ziua!
De curand mi-am dat demisia, de comun acord s-a hotarat sa nu stau in preaviz. In ultimul an, pana la momentul demisiei nu am avut concediu de odihna , ar trebuia ca angajatorul sa-mi plateasca zilele de concediu pe care nu mi le-am luat?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 09:46, 17 Decembrie 2009
Da, este obligat prin lege.
1. Conform art.141(4) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa va compenseze, in bani, zilele de CO cuvenite si neefectuate la data lichidarii.
2. Daca nu se conformeaza, il dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Termenul de prescriptie pentru acesti bani este de trei ani de cand s-au nascut aceste drepturi (la dvs., de la data incetarii CIM).
4. Incercati, inainte de a apela la instanta, sa faceti o scrisoare catre angajator si sa-i scrieti ca daca intr-un termen anume, sa zicem 2 saptamani, nu va da banii, il veti da in judecata. S-ar putea sa vi-i dea ca sa scape de judecata.
Succes!
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

La incetarea contractului de munca, ca singura exceptie din lege, se plateste concediul de odihna neefectuat.
Va multumesc foarte mult pentru informatii si sfaturi !
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
gabiy, utilizator
Daca salariatul nu a efectuat concediul de odihna dec 2 ani, el poate solicita la desfacerea contractului individual de munca plata tuturor zilelor de concediu neefectuat, sau numai pentru zilele din anul anterior?

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Plata concediului la sfarsit de an madyfree1987 madyfree1987 Am si eu o intrebare . In momentul in care lucrezi cu carte de munca , norma intreaga , perioada nedeterminata si nu iti iei concediul de odihna cuvenit de 22 ... (vezi toată discuția)
Concediu razvan1001 razvan1001 daca nu am lut concediu de odihna pe anul trecut patronul este obligat sa mi.l plateasca? (vezi toată discuția)