avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cum pot recupera 14%TVA din plata unui apartament nou
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cum pot recupera 14%TVA din plata unui apartament nou

Buna ziua.

Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit, asa ca va prezint si cazul meu.
In vara anului 2008 am platit pretul integral pentru un apartament (in faza de proiect). Apartamentul are ca finalizare sfarsitul lunii mai 2009. Asta inseamna ca eu am deja un Antecontract cu Vanzatorul(care este si constructorul in cazul meu). Tin sa mentionez ca in Antecontract e precizat la sectiunea PRETUL APARTAMENTULUI ca : pretul convenit care face obiectul antecontractului este de xxx Euro, INCLUSIV TVA.
Astfel am primit si o factura, unde am : pret (fara TVA) de 84.595 lei + 16.073lei(TVA) = 100.668lei(total de plata), drept dovada a faptului ca am platit deja aceasta suma.

Intrebarile mele sunt :

1. In momentul in care o sa fie realizat contractul de vanzare-cumparare final (momentul in care se face si receptia si punerea in posesie) cum pot recupera diferenta de 14% din TVA ?

2. Ce acte trebuie sa prezint Vanzatorului pentru a putea recupera cei 14% din TVA?

3. Vanzatorul e obligat sa storneze factura veche si sa faca alta noua, in care sa ramana aceeasi suma(fara TVA) + 5% (TVA) astfel incat totalul de plata sa fie o suma mai mica cu 14%?

4. Sau Vanzatorul o sa faca o factura noua in care suma fara TVA o sa fie modificata astfel incat, la aceasta, adunand cei 5%TVA sa rezulte aceeasi suma finala ca pe factura veche? (situatie in care se afla fratele meu si in care Vanzatorul da din umeri si spune ca el nu stie de aceasta lege)

5. Banii imi vor fi restituiti de catre vanzator direct?

6. Ce ar trebui sa fac in situatia in care acesta nu e de acord?

Tin sa precizez ca ma incadrez in aceasta lege, adica apartamentul meu are in jur de 60mp si a costat 30.000 Euro, si este prima locuinta pe care o sa o detin.

In speranta ca nu am prea multe intrebari, va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Tva 5%: pretul fara tva rezulta din intelegerea partilor utilizator_name utilizator_name Pret final fara TVA - intelegerea partilor ----------------------------------------------- PRECIZARE: Sunt direct implicat in tema propusa, dar sunt ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)