avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata si demisie simultan?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata si demisie simultan?

buna seara.Lucrez de 6 luni,deci asta e toata vechimea mea...am gasit un post mai bun si la care nu mai fac naveta(acum fac 120 km zilnic fara decontare),insa trebuie sa mi dau demisia din partea cealalta.Pot sa intru in concediu fara plata si apoi sa mi bag previzul de demisie in acest timp?Acel post consta si in concurs,si nu as dori sa raman fara nici un serviciu alergand dupa doua...Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 22 Februarie 2013
si cat am dreptul la CFS?
Puteti cere concediu fara plata pe perioada cat se desfasoara concursul la cealalta firma, daca va aproba angajatorul actual.
Daca veti castiga postul, atunci puteti solicita incetarea CIM cu acordul partilor (art.55 lit.b din Codul Muncii) la o data convenita de comun acord, iar daca angajatorul nu este de acord, atunci depuneti demisia, caz in care trebuie sa efectuati perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. In aceasta perioada aveti toate drepturile de salariat, inclusiv cel de a efectua concediu de odihna.

Codul muncii:
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

CFS se acorda atat cat va aproba angajatorul, asa cum ar trebui sa fie prevazut in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
irinuxa a scris:

si cat am dreptul la CFS?

Art. 153 Codul muncii:

(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Puteti sa va luati CFS doar daca si angajatorul este de acord cu perioada in care doriti sa va luati acel concediu.
irinuxa

Mai intai depuneti o cerere de aordare a CFP si apoi in functie de rezultatul la concurs veti solicita incetarea c.i.m. prin demisie sau cu acordul partilor.

Daca prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern nu este prevazuta durata CFP , atunci aceasta se poate negocia cu angajatorul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata lucaadi lucaadi As dori un raspuns.Am avut concediu,in invatamant,fara plata un an de zile.Nu mi-am dat demisia fiind plecat.Am dreptul la preaviz? (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara raluca constantinescu raluca constantinescu Am un salariat care nu s-a prezentat in perioada de preaviz asa cum i-a fost aprobata cererea de demisie.L-am convocat, nu s-a prezentat si acum trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Terminarea concediului de ingrijire copil mikitud mikitud buna ziua In situatia in care salariata nu doreste sa se mai intoarca la serviciu care este procedura de incetare a contractului si cu ce articol? Multumesc (vezi toată discuția)