Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca zestre terenuri, deci au avut rol agricol inainte de 1946. In momentul de fata se dezbate succesiunea dupa cei 2 parinti decedati deoarece la masa succesorala a mai ramas casa parinteasca si cateva terenuri, existand un titlu de prop al mostenitorilor unde sunt inscrisi cei 10 copii.
Intrebare: acum, la dezbaterea mostenirii dupa cei 2 defuncti cota de mostenire care i se cuvine fiecaruia este de 1/10 la terenuri? Sau 1/6? Se tine cont ca cei 4 copii s-au primit zestrea/mostenirea in momentul casatoriei lor? Iar cota pentru casa este de 1/10?
Multumesc.
Dacă toţi copiii acceptă succesiunea, cota este de 1/10 din masa succesorală, care în prezent este alcătuită doar din casă, ca activ succesoral.
Terenurile înscrise pe titlu nu intră în masa succesorală, întrucât deja li s-a (re)constituit dreptul de proprietate celor 10 copii, ca moştenitori. Cel puţin, aşa aţi afirmat - că pe titlu sunt deja menţionaţi copiii. Deci, şi la terenuri, cota este tot de 1/10 (dacă toţi 10 au fost menţionaţi pe titlu).
Nu se ţine cont de ce s-a întâmplat înainte, în stabilirea cotelor. Dar dacă au fost gratificaţi, printr-un act de donaţie, atunci donaţia este supusă reducţiunii şi, eventual, raportului, dar asta nu afectează în vreun fel cotele pe care le va dobândi fiecare din casă, din terenurile rămase sau din alte bunuri care fac parte din masa succesorală.
Mostenire complicata
Send
Caut pareri cat mai avizate dupa care sa-mi formez o imagine cat mai clara. Pe scurt, vreau sa stiu daca se merita sa-mi bat capul.
Context:
Se doreste ... (vezi toată discuția)