avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca zestre terenuri, deci au avut rol agricol inainte de 1946. In momentul de fata se dezbate succesiunea dupa cei 2 parinti decedati deoarece la masa succesorala a mai ramas casa parinteasca si cateva terenuri, existand un titlu de prop al mostenitorilor unde sunt inscrisi cei 10 copii.
Intrebare: acum, la dezbaterea mostenirii dupa cei 2 defuncti cota de mostenire care i se cuvine fiecaruia este de 1/10 la terenuri? Sau 1/6? Se tine cont ca cei 4 copii s-au primit zestrea/mostenirea in momentul casatoriei lor? Iar cota pentru casa este de 1/10?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Biroul Notarial Ionascu Nicolae , Notar 22:46, 21 Februarie 2013
Dacă toţi copiii acceptă succesiunea, cota este de 1/10 din masa succesorală, care în prezent este alcătuită doar din casă, ca activ succesoral.

Terenurile înscrise pe titlu nu intră în masa succesorală, întrucât deja li s-a (re)constituit dreptul de proprietate celor 10 copii, ca moştenitori. Cel puţin, aşa aţi afirmat - că pe titlu sunt deja menţionaţi copiii. Deci, şi la terenuri, cota este tot de 1/10 (dacă toţi 10 au fost menţionaţi pe titlu).

Nu se ţine cont de ce s-a întâmplat înainte, în stabilirea cotelor. Dar dacă au fost gratificaţi, printr-un act de donaţie, atunci donaţia este supusă reducţiunii şi, eventual, raportului, dar asta nu afectează în vreun fel cotele pe care le va dobândi fiecare din casă, din terenurile rămase sau din alte bunuri care fac parte din masa succesorală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire -explicatie va rog ContSters25226 ContSters25226 Situatia este urmatoarea: sot , sotie 2 copii sotia moare sotul se recasatoreste , iar cea de a doua sotie are deja o fiica din alta casatorie. In acest ... (vezi toată discuția)
Succesiune asupra terenului primit ca zestre la casatorie asaveid asaveid 3 frati au primit fiecare ca zestre la casatorie cate o suprafata de teren, aproximativ in anul 1960. parintii decedeaza in 1991 si 1997, nu se dezbate ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata Send Send Caut pareri cat mai avizate dupa care sa-mi formez o imagine cat mai clara. Pe scurt, vreau sa stiu daca se merita sa-mi bat capul. Context: Se doreste ... (vezi toată discuția)