avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul mi-a retinut cota de contributii din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul mi-a retinut cota de contributii din salariu insa nu a virat de ani de zile sumele respective

Va rog mult sa ma ajutati in aceasta problema. Angajatorul nu a virat de ani de zile contributiile la stat, nici cotele aferente angajatorului si nici sumele retinute la sursa din salariul angajatilor. Situatia este disperata, deoarece nu avem, in aceste conditii, asigurare de sanatate. Daca vom face plangere la ITM vom fi imediat dati afara si nu ne putem permite asta. Niciuna dintre cererile de eliberare a adeverintei de salariat din care sa rezulte ca ni s-a retinut contributia la fondul de sanatate nu a primit raspuns din partea angajatorului. Facem cererile si el le arunca, spunand ca nu are bani. Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac, asa incat sa pot macar crea premisele rezolvarii situatiei, insa fara sa fac o sesizare cu numele meu (deci, sa ma pot proteja de repercusiuni din partea angajatorului). Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 10:25, 23 Februarie 2013
1. De cateva zile legiuitorul a inasprit sanctiunile pentru neplata de catre angtajator a contributiilor retinute si nevirate in sensul ca aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.

2. Asadar sa asteptam sa vedem rezultatele acestor modificari legislative.

3. - Asta nu va impiedica sa sesizati ANAF cu privire la fapta angajatorului dvs. care se incadreaza la evaziune fiscala.
- Sesizarile anonime nu se iau in considerare asa ca trebuie sa le semnati si sa va dati adresa ca sa primiti si raspuns.
Daca nu luati atitudine si nu puneti piciorul in prag nu va ajuta nimeni . Asa ca o notificare catre ANAF , acestia sunt obligati sa controleze .. si nu sa comunice cine a formulat sesizarea .... am avut si eu probleme cu un angajator ... si nu ascapat prea bine ... la buzunar .
Va multumesc mult. Cred ca la ANAF se cunoaste situatia, deoarece toate conturile firmei sunt blocate. In aceste conditii, va rog mult sa-mi spuneti daca - in situatia in care angajatorul nu are bani, dar ne-a retinut lunar diun salariu toate contributiile cu retinere la sursa - angajatorul poate fi forţat în vreun fel să achite ceea ce - practic - a furat de la noi (dacă nu a virat banii la stat cred că se poate numi furt). Avem noi, angajaţii, vreo şansă să se rezolve situaţia? Multumesc mult.
Este cu iz penal aceasta situatie .. retinera sumelor la sursa .......... , de rezolvat cam greu dar daca sunteti uniti in demersuri .. da . Succes
Păi legea prevede ca sumele respective să se reţină la sursă, însă trebuie virate, ulterior, la buget. La noi s-a făcut doar prima parte, s-au reţinut dar nu s-au virat.

Alte discuții în legătură

Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Sesizare anaf pentru recuperarea prejudiciilor elenagabi elenagabi Buna ziua, Vă adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie. Firma la care lucrez este in executare silita de catre ANAF, iar cotele de contributii ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa asistent asistent Este sau nu infractiune? Plata se poate esalona? (vezi toată discuția)