avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare ANAF pentru recuperarea prejudiciilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare ANAF pentru recuperarea prejudiciilor

Buna ziua,
Vă adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie. Firma la care lucrez este in executare silita de catre ANAF, iar cotele de contributii sociale (inclusiv cele retinute la sursa din salariul angajatilor) nu au fost virate la bugete de ani de zile. Am adresat, in scris, zilele trecute o cerere către administratorul firmei în care îi solicitam achitarea restanţelor la aceste contributii retinute la sursa. Mi-a răspuns ca "pana la data de 16 martie se va da un raspuns problemelor ridicate in cerere". Presupun (de fapt, sunt sigură) că până atunci va consulta un avocat şi va răspunde în termeni juridici că nu le poate achita. Ne-a spus verbal de multe ori asta, că dacă nu ne convine să ne luăm tălpăşiţa şi că nu are nimeni ce să-i facă dacă nu plăteşte.
Întrebarea mea este dacă pot formula sesizare la Direcţia Antifraudă Fiscală din ANAF mâine, deci înainte de a primi acel răspuns de la angajator. Nu mai am timp să aştept, nu am mai luat salariul de câteva luni şi vreau ca până plec să fac tot ceea ce ţine de mine ca să se rezolve plata acestor contribuţii. Aşadar, este vreo problemă dacă depun sesizarea la ANAF mânie (înainte de a primi răspunsul de la administratorul firmei), solicitând să se ia toate măsurile pentru recuperarea acestor prejudicii?
Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 1 Martie 2015
Nu este nici o problema,puteti sesiza si ITM-ul iar pentru salariile restante va puteti adresa instantei de judecata.Faptul ca sesizati mai multe institutii va poate fi util intr-un eventual litigiu.
Daca este sub executare silita a ANAF-ului , nu mai are relevanta sesizarea catre Directia Antifrauda.
ANAF-ul va recupera prin executare silita debitele datorate bugetului de stat - contributii , impozite etc.

De altfel, sesizarea ANAF-ului nu are nicio legatura cu solicitarea trimisa angajatorului.

ITM-ul nu are nicio legatura cu neplata contributiilor la bugetul de stat.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In momentul in care se ajunge in astfel de situatii faptul ca angajatul sesizeaza mai multe institutii nu poate fi o problema in incercarea de a fi descoperite si alte eventuale nereguli sau pentru a face probleme unui angajator de rea credinta.
Daca este sa sesizam doar de dragul sesizarii , atunci sunt de acord cu cele mentionate.

Dar ce sa facem cu raspunsul care-l va primi de la ITM care va fi de genul ... nu va putem solutiona favorabil cererea dvs, intrucat faptele semnalate nu intra in atributiile institutiei noastre, mai ales avand in vedere art.27 alin.1 din OUG 86/2003 ? Va fi multumit petitionarul de raspuns?

Userul a mai primit raspuns la problemele semnalate, inclusiv pentru neplata salariilor :
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este adevărat că ANAF-ul cunoaşte foarte bine situaţia, dar această executare silită are efecte ZERO, deoarece datoriile cresc vertiginos de la o lună la alta. În doi ani de când urmăresc eu situaţia pe site-ul ANAF acestea s-au triplat, deci efectele executării silite sunt nule, în opinia mea. Pe de altă parte, tot din situaţia de pe site-ul ANAF am remarcat un fa ptpe care nu-l pot înţelege: au fost viraţi bani în contul contribuţiilor datorate de angajator (de pildă, la finalul lui 2013, acestea erau în uşoară scădere faţă de finalul lui 2012), pe când în contul contribuţiilor reţinute la sursă din salariul angajaţilor nu s-au virat bani, acestea triplându-se în decurs de doi ani. Cum este posibil acest lucru? Cine se face vinovat? Nu este oare şi vina ANAF-ului în această situaţie? În legătură cu acest aspect doresc să sesizez ANAF-ul, precum şi să solicit luarea şi a altor măsuri decât executarea silită (poate acţiunea în justiţie), căci în executare silită este firma de trei ani cel puţin.
Pe de altă parte, în bugetul estimat de venituri şi cheltuieli al firmei pe acest an nu este prevăzut niciun leu pentru achitarea obligaţiilor restante, de unde rezultă, în opinia mea, că achitarea restanţelor nu există nici măcar sub formă de intenţie. În plus, în aceşti trei ani în care, desigur, resursele financiare au fost destul de precare, dar cu banii s-a făcut orice altceva decât să se plătească dările.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
elenagabi, utilizator

Alte discuții în legătură

In cat timp este obligat angajatorul sa-mi raspunda la o cerere? elenagabi elenagabi Va adresez rugămintea să-mi spuneţi care este timpul maxim prevăzut de lege în care angajatorul este obligat să-mi răspundă (în scris) la o cerere. La ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Angajatorul mi-a retinut cota de contributii din salariu insa nu a virat de ani de zile sumele respective elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma ajutati in aceasta problema. Angajatorul nu a virat de ani de zile contributiile la stat, nici cotele aferente angajatorului si nici sumele ... (vezi toată discuția)