Va adresez rugămintea să-mi spuneţi care este timpul maxim prevăzut de lege în care angajatorul este obligat să-mi răspundă (în scris) la o cerere. La firma unde lucrez nu s-au mai plătit salariile de peste 3 luni, iar contribuţiile cu reţinere la sursă nu s-au virat de câţiva ani (evident, ANAF-ul nu a făcut încă nimic). Pentru că avem salarii foarte mici (între 800-100 lei/lună), unii dintre noi nu mai au bani nici de mijloacele de transport pentru a ajunge la serviciu. Am depus, impreună cu alţi colegi, o solicitare scrisă în care am cerut plata drepturilor salariale la zi, precum şi achitarea către bugetele de stat a sumelor reţinute în acest scop din salariu. Am înţeles că acesta este un demers obligatoriu înaintea depunerii plângerii penale. Aş vrea, deci, să ştiu, până când este obligat administratorul firmei să-mi răspundă. Mulţumesc mult
Pentru sectorul privat, nu exista text de lege care sa impuna unui angajator ceea ce doriti dvs.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Vă mulţumesc. Pe mine mă interesează mai mult achitarea contributiilor la sănătate şi pensii, care au fost reţinute de angajator la sursă din salariile noastre şi nu au fost virate de ani de zile. Mi s-a spus că pot face plângere penală la Parchet pentru acest lucru. Este adevărat? Dacă este adevărat, cam cât timp durează soluţionarea unui astfel de caz? Precizez că în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs firma nu are prevăzut niciun leu pentru achitarea restanţelor, administratorul spunându-ne clar că nu doreşte să ne plătească aceşti bani deoarece nu poate păţi nimic.
Pe de altă parte, eu intenţionez să depun o sesizare la ANAF, atât la şeful instituţiei, cât şi la Direcţia Antifraudă Fiscală, să le solicit imperativ luarea unor măsuri pentru recuperarea acestor bani reţinuţi de la angajaţi. Pot depune aceste cereri direct, la sediul lor? Mulţumesc mult
Vă mulţumesc foarte mult. Aşa vom face. Putem depune, în plus, plângere penală la Parchet sau trebuie să aşteptăm în prealabil răspunsurile de la ANAF şi Poliţie? Întreb asta pentru că speranţe foarte mari de la ANAF nu am, deoarece firma este de peste trei ani în executare silită, iar ANAF-ul are cunoştinţă despre nevirarea acestor contribuţii (eu de pe site-ul ANAF am aflat) şi nu a făcut nimic în afară de executarea silită care datează de atâta timp şi care nu a avut niciun efect (datoriile s-au majorat de trei ori numai în ultimii doi ani). Aşadar, o plângere penală ar fi utilă? Ar implica vreun risc pentru angajaţii care o semnează? Mulţumesc mult şi scuze pentru avalanşa de întrebări, dar situaţia este de-a dreptul disperată, după ce că nu ne plăteşte salariul, nu putem beneficia nici de asigurare de sănătate şi suntem pur şi simplu blocaţi din acest motiv la firma unui borfaş care ne-a spus în faţă că nu ne plăteşte nimic ptr. că nu are ce să păţească
Sesizare
Damian Florian
Bună dimineața. Lucrez la o firmă de construcții în București și de două luni jumate nu am primit salariu tot ne plimba ca azi ca maine ce trebuie să ... (vezi toată discuția)