Numele meu este Mary si am lucrat timp de o luna de zile la o I.I (intreprindere individuala) si nu am primit salariul.In aceias situatie mai sunt cateva fete ,una dintre ele care a lucrat inainte sa lucrez eu nu si-a primit integral salariul (nimic)ca si mine aceasta a depus deja plangere la ITM,ba chiar este la a doua plangere.Din spusele acesteia mai sunt si alte fete care au lucrat la fel ca noi fara bani.Cei de la ITM au zis ca ea nu este de gasit in baza de date si nu are cum sa demonstreze ca a lucrat la el dar ea la fel ca si mine avem contracte de munca.
Inainte cu o zi de a mi primi salariul acest individ mi-a spus ca isi va schimba locatia I.I,a doua zi nu am mai avut unde sa merg la servici pentru ca el nu a mai deschis alt punct de lucru.Mentionez ca pe decursul acelei luni eu nu am avut nici o zi libera +sambata si Duminca.Lam sunat periodic sa ii aduc la cunostinta ca am nevoie de bani dar el imi zice defiecare data ca nu are de unde sa imi dea ca firma este in Insolventa.
Intrebarea mea este:Cum mai pot sa imi recuperezi bani pe luna lucrata eu si prietena mea?
Ce imi propuneti sa fac? eu inca nu am mers la ITM dar urmeaza sa merg sa depun o plandere.
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Neplata drepturilor salariale nu intra in competenta Parchetului/Politiei.
Savarsirea de fapte care pot atrage raspunderea penala a faptuitorului poate face obiectul unei sesizari la Parchet/Politie.
Salariu
msromeo20
Buna ziua,
Am eu si sotia de recuperat de la firma la care am lucrat impreuna ,ultimul salariu si diferentele salariale (Concediu etc) Incetarea ... (vezi toată discuția)