avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM - prim ajutor. Numar minim de lucratori desemnati?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM - prim ajutor. Numar minim de lucratori desemnati?

Exista un numar minim de angajati desemnati cu "primul ajutor" raportat la numarul total de angajati ai companiei?
Am cautat atat in legea 319/2006 cat si in Norme si nu am gasit nimic despre existenta unui numar minim obligatoriu.
De asemenea am cautat si in prezenta sectiune (primele 20 de pagini de discutii) si nu am gasit nimic in acest sens.
Va multumesc!
Pentru unitatile industriale cu pericol potential de emisii de gaze toxice şi/sau explosive exista un Normativ privind organizarea activităţii de intervenţie şi salvare aprobat prin ordinul nr. 391 din 2 mai 2007 al Ministerului Muncii unde se prevede ca in acest caz numarul lucratorilor desemnati pentru masurile de prim ajutor este de cel puţin 2% din efectivul de lucratori ai unităţii.
E singura prevedere in care, din cate stiu eu, se prevede un numar de lucratori ce tr desemnati sa aplice masurile de prim ajutor.
Pentru restul societatilor numarul lucratorilor care aplica masurile de prim ajutor trebuie sa fie adecvat marimii şi riscurilor specifice activitatii desfasurate.
In concluzie dumneavoastra hotarati cati lucratori tr sa desemnati pt aplicarea masurilor de prim ajutor.
E bine sa tineti cont de prevederile ordinului nr. 427 din 14 iunie 2002 pentru aprobarea componentei trusei sanitare şi a baremului de materiale, ce intra în dotarea posturilor de prim ajutor fără cadre medicale. Astfel in general dotarea cu truse sanitare de acordare a primului ajutor medical va fi de una la cel mult 25 de lucratori care in mod normal va fi deservita de cel putin un lucrator pe schimb...
Daca va referiti la firme - unitati industriale cu pericol potential de emisii de gaze toxice şi/ sau explosive, in mediul inconjurator, va trebui sa tineti cont si de prevederile HG nr. 804/ 25.07.2007, modificata prin HG nr. 79/ 11.02.2009 privind prevenirea accidentelor majore in care sunt implicate substante periculoase si limitarea consecintelor acestora asupra sanatatii populatiei si a mediului, pentru asigurarea unui nivel inalt de protectie, intr-un mod coerent si eficient.
Conform acestor reglementari, la nivelul agentilor economici se intocmesc planuri de actiune in caz de accident major (vechea denumire uzitata in ministerul chimiei si petrolului era Plan de alarmare chimica), plan care este parte componenta a planului ISU judetean, de interventie la dezastre (accidentul major datorat substantelor periculoase fiind considerat potential dezastru).
In planul de actiune amintit, la nivelul firmei, se nominalizeaza echipe de salvatori (numarul echipelor si a membrilor fiecarei echipe este dat de riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala, riscurile de incendiu/ explozie, etc. identificate si evaluate) pe locuri de munca/ posturi de lucru, cu sarcini stricte si dotari cu echipamente specifice pentru interventie si salvare de vieti omenesti.
Salvatorii profesionisti si/ sau salvatorii amatori au regim de instruire, testare cunostinte, atestare pe post, autorizare, etc., in aceste activitati fiind implicat INSEMEX Petrosani, ca unic institut acreditat in acest scop.
Suntem o companie care integreaza solutii IT.
Avem in jur de 250 de angajati si 2 sedii.

Va multumesc mult!
Tot ce stiu, ca numar de persoane desemnate cu primul ajutor este ca ele sa aiba un curs. Cum in lege nu este stipulat clar unde sa fie facut cursul, acest curs se poate face si de catre medicul de medicina a muncii. Tot in legea 319 nu se spune nimic decat ca art. 10 este prevazuta obligatia angajatorului de a desemna lucratori responsabili cu acordarea primului ajutor, prevenirea si stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Eu va recomand sa fie cate o persoana la fiecare locatie, instruita de catre medicul de med muncii.
Curs? Unde scrie asa ceva? Instruirea prevazuta in art.10 alin. (3) din Legea 319/2006 nu inseamna "curs" inseamna instruire care poate fi facuta in unitate in baza instructiunilor pentru acordare a primului ajutor.

Alte discuții în legătură

Curs de prim ajutor alimirela alimirela Buna ziua, Exista prin vreo lege reglementat faptul ca toti angajatii unei firme sunt obligati sa aibe cursul de prim ajutor? Sau ca la un anumit numar de ... (vezi toată discuția)
Prim ajutor - pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe ... marivasi marivasi pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe la cursul de prim ajutor? (vezi toată discuția)
Curs de prim-ajutor rrramor rrramor In ce lege este specificat faptul ca in cadrul fiecarei societati trebuie sa existe cel putin o persoana care sa fi urmat cursurile de prim-ajutor? Nu vorbesc ... (vezi toată discuția)