sunati la biroul de asistenta contribuabili de la finante si intrebati acolo care sunt conditiile, fara sa le povestiti ce ati patit.
daca nu atunci :
trebuie sa trimiteti o adresa la anaf prin care sa cereti explicatii in legatura cu motivul pentru care cererea dumneavoastra de esalonare nu a fost solutionata pana in prezent. daca va raspunde in scris ca trebuie sa aduceti garantii sunt obligati sa mentioneze si baza legala. la raspunsul dat de anaf puteti face contestatie , mai intai la anaf si abia dupa aceea puteti sa-i actionati in judecata.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa procedati in felul urmator:
- asteptati sa vi se comunice decizia de respingere, conform art. 8 din OUG 29/2011. Decizia de respingere trebuie sa fie motivata din punct de vedere legal - verificati sa fie indeplinite conditiile de forma prevazute de art. 43 alin. 2 Cod procedura fiscala.
- formulati contestatie impotriva deciziei de respingere;
- daca va este respinsa si contestatia formulati actiune in temeiul legii nr. 554 din 2004 la instanta de contencios administrativ.
Din analiza actului normativ, OUG nr. 29/2011 rezulta ca aveti dreptate deoarece:
- conform art. 1 organele fiscale pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, in conditiile prezentei ordonante de urgenta;
- nu este prevazuta o perioada minima de esalonare ci numai una maxima, respectiv 5 ani; art. 3 alin. 3 prevede ca perioada de esalonare la plata se stabileste de organul fiscal competent in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea financiara de plata a contribuabilului. Cu alte cuvinte daca dumneavoastra cereti o esalonare pe 5 ani la o suma restanta de 20.001 lei si organul fiscal considera ca aveti capacitatea sa o platiti in 12 luni, esalonarea se va face pe 12 luni.
- art. 9 alin. 13 nu este conditionat de o perioada anume de esalonare.
Pe acordul de principiu este specificat faptul ca trebuie sa constitui garantie conform art.9 din o.u.g 29/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Oare nu ar trebui sa depun contestatie, impotriva acestui acord, inainte de a mi se comunica decizia de respingere?
Datoriile la fisc
excelenta32
buna ziua! am o societate la care am suspendat activitatea la 31 decembrie 2010 pe o perioada de 3 ani. Am ramas insa cu niste datorii la fisc (forfetarul pe ... (vezi toată discuția)