avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale proces cu anaf
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

proces cu anaf

Pot da Anaf in judecata pentru situatia prezantata in link urmator?
www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 19:27, 27 Februarie 2013

sunati la biroul de asistenta contribuabili de la finante si intrebati acolo care sunt conditiile, fara sa le povestiti ce ati patit.
daca nu atunci :
trebuie sa trimiteti o adresa la anaf prin care sa cereti explicatii in legatura cu motivul pentru care cererea dumneavoastra de esalonare nu a fost solutionata pana in prezent. daca va raspunde in scris ca trebuie sa aduceti garantii sunt obligati sa mentioneze si baza legala. la raspunsul dat de anaf puteti face contestatie , mai intai la anaf si abia dupa aceea puteti sa-i actionati in judecata.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa procedati in felul urmator:
- asteptati sa vi se comunice decizia de respingere, conform art. 8 din OUG 29/2011. Decizia de respingere trebuie sa fie motivata din punct de vedere legal - verificati sa fie indeplinite conditiile de forma prevazute de art. 43 alin. 2 Cod procedura fiscala.
- formulati contestatie impotriva deciziei de respingere;
- daca va este respinsa si contestatia formulati actiune in temeiul legii nr. 554 din 2004 la instanta de contencios administrativ.

Din analiza actului normativ, OUG nr. 29/2011 rezulta ca aveti dreptate deoarece:
- conform art. 1 organele fiscale pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, in conditiile prezentei ordonante de urgenta;
- nu este prevazuta o perioada minima de esalonare ci numai una maxima, respectiv 5 ani; art. 3 alin. 3 prevede ca perioada de esalonare la plata se stabileste de organul fiscal competent in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea financiara de plata a contribuabilului. Cu alte cuvinte daca dumneavoastra cereti o esalonare pe 5 ani la o suma restanta de 20.001 lei si organul fiscal considera ca aveti capacitatea sa o platiti in 12 luni, esalonarea se va face pe 12 luni.
- art. 9 alin. 13 nu este conditionat de o perioada anume de esalonare.
Pe acordul de principiu este specificat faptul ca trebuie sa constitui garantie conform art.9 din o.u.g 29/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Oare nu ar trebui sa depun contestatie, impotriva acestui acord, inainte de a mi se comunica decizia de respingere?
Am fost anuntat de cei de la anaf ca am dreptate...nu mai trebuie sa depun garantie.Multumesc mult pentru ajutor
Ne bucuram pentru dumneavoastra si va dorim succes in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Esalonare datorii stabilite prin decizie control dutescu maria dutescu maria Buna ziua, In urma unui control de fond s-a stabilit ca am colaborat cu o firma inactiva si a rezultat debit suplimentar impozit 20000 si tva 23000 plus pen ... (vezi toată discuția)
Esalonare la plata stefaniamunteanu stefaniamunteanu In urma unui control fiscal ]ncheiat in 2012, la o societatae s-a stabilit o anumita suma de plata, suma formata din TVA, impozit pe dividente, majorari de ... (vezi toată discuția)
Datoriile la fisc excelenta32 excelenta32 buna ziua! am o societate la care am suspendat activitatea la 31 decembrie 2010 pe o perioada de 3 ani. Am ramas insa cu niste datorii la fisc (forfetarul pe ... (vezi toată discuția)