De curand am aflat de o familie de romani care trec printr-o grea incercare, si as vrea din tot sufletul sa-i ajut… Aceasta familie, ca atatia alti parinti romani, s-au hotarat sa emigreze in Canada pentru a oferi un viitor mai bun copiilor lor. Ajunsi la Montreal acum doi ani, cu ambitia caracteristica romanilor, au decis ca sa faca pe rand cursuri profesionale, pentru a avea sanse mai mari de reusita pe piata de munca. Au hotarat ca tatal sa mearga primul la scoala, iar mama s-a angajat ca vanzatoare sa poata ajuta, pe langa bursa sotului, la intretinerea familiei pana la angajarea lui.
Dupa aproape un an de zile, cand sotul mai avea doar 2 luni pana la terminarea cursului, a fost diagnosticat cu cancer la ficat, intr-un stadiu avansat si foarte agresiv. A fost nevoit sa intrerupa scoala, si ca urmare bursa i-a fost oprita. Cum nu a apucat inca sa munceasa in Canada, nu are dreptul la pensie de boala. In momentul acesta e lipsit de orice venit, iar salariul sotiei este prea mic sa tina o familie de 4 persoane pe linia de plutire…
Intrebarea mea este: Acest cetatean roman, cu o vechime de munca in jur de 20 ani in Romania, are dreptul la pensie de boala? Ce acte ar fii necesare pentru intocmirea dosarului de pensie? Cum ar fii posibila determinarea gradului de invaliditate de catre o comisie de expertiza, daca persoana in cauza locuieste in Canada, la Montreal?
Va rog pe toti cei care cititi aceste randuri, daca aveti cunostinte legate de acest subiect, sau ati auzit de o experienta similara, va rog sa raspundeti… Ajutorul dumneavoastra ar putea imbunatati situatia aceastei familii cu doi copii adolescenti, care trec printr-o perioada asa de grea. Va multumesc
Chiar daca mi se pare extrem de ciudat, Canada nu este este unul dintre statele semnatare ale Conventiei de la Haga si nici nu am eu cunostinta despre vreun tratat semnat de Romania cu Canada in acest domeniu.
Va sugerez sa va adresati in scris Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (adresa si alte date de contact le gasiti pe site-ul www.cnpas.org.ro).