In legea 284/2011 se stipuleaza ca:
" Art. 2. -
(1) Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.
(2) Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.
Avand in vedere ca legea 284 are caracterul unei legi speciale, prevederile indicate sunt imperative sau mai ramane la latitudinea angajatorului modul de compensare? Daca angajatorul decide acordarea de ore libere platite datele la care acestea se acorda sunt tot la decizia unilaterala a angajatorului?Se poate face acest lucru si retroactiv, in sensul ca zilele de sambata duminica lucrate in februarie si despre care stiam ca ne vor fi platite cu spor de 100 la suta sa fie acum compensate cu ore libere platite , pe care va trebui sa le luam la datele indicate de catre angajator?
Are caracter imperativ si nu dispozitiv textul citat .... insa, mai exista o lege speciala care prevede altceva pentru sectorul bugetar fara a face vreo disctinctie la sectoarele de activitate.
Este vorba despre OUG nr. 84/2012 - stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum si unele masuri fiscal-bugetare
Art. 9. - Prevederile art. 15, 18, 19 si 20 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011, se aplica in mod corespunzator si in anul 2013.
art.II din OUG nr.80/2010
Art. 7
(1) In anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
(2) In anul 2012, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta.
" munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator."
In unitatile sanitare schimbul normal de lucru include si zilele de sambata si duminica . Dealtfel compensarea cu timp liber corespunzator nu ar face decat sa bulverseze si mai mult calitatea actului medical. Exemplu: daca programezi obligatoriu la servici doua asistente duminica dupa amiaza pentru ca ai nevoie de ele si le compensezi cu ore libere platite vei ajunge in situatia in care luni si marti plus miercuri si joi vei avea o singura asistenta. In acest caz angajatorul nu ar face decat sa isi saboteze propria activitate.