avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

buna ziua, sunt angajat in MAI ca si politist, vreau sa beneficiez eu de concediu de crestere al copilului ca si tata. Pot sa beneficiez eu ca si politist de acest drept? iar in perioada de 2 ani de concediu de crestrere al copilului vreau sa plec in strainatate cu sotia si copilul.la munca , se poate?, care ar fi consecintele daca as parasi tara , si ce m-i s-ar putea imputa.

Cel mai recent răspuns: mandula , utilizator 18:33, 24 Februarie 2013
1. In calitate de angajat al MAI puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca indepliniti conditiile prevazute de lege.

2. Cererea si actele necesare le depuneti la unitatea din care faceti parte si care va plateste indemnizatia.

3. Indemnizatia pentru CCC se plateste numai daca nu aveti nici un fel de venituri profesionale in perioada de CCC (adica suspendati raporturile de munca cu MAI pe acaesta perioada).

4. Indemnizatia pentru CCC se plateste numai daca locuiti in Romania impreuna cu copilul pentru care ati solicita indemnizatie pentru CCC si va ocupati de cresterea si ingrijirea acestuia.

5. Daca parasiti tara in timpul CCC se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc,
insa daca voi pleca in strainatate impreuna cu copilul, doar indemnizatia se suspenda sau si concediul CCC?
din partea sefului politiei unde imi depun dosarul acesta poate sa nu imi aprobe CCC? sau este obligat al aproba.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...

Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.


2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare nastere. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de ingrijire al copilului tata militar AuraCj AuraCj Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii poate intra in CIC, pe o perioada de 1 sau 2 ani, tatal noului nascut, daca acesta este militar ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului? ContSters283777 ContSters283777 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)