avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua, daca sunt concediata de la servici, sunt obligata sa mai stau in preaviz 20 de zile sau pot intra direct in somaj? ce se intampla daca refuz sa stau in preaviz?concediul pe anul acesta este intact, asta inseamna ca trebuie sa imi plateasca concediul de odihna? va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 24 Februarie 2013
1. Sunteti obligata sa stati in preaviz ... Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Pe perioada de preaviz, angajatorul poate decide ca prezenta dvs la munca sa nu fie necesara fara a va afecta drepturile aferente pe perioada de preaviz.

3. La incetarea c.i.m. , zilele de CO neefectuare se compenseaza in bani , potrivit art.146 alin.4 C.mun.

4. Dupa incetarea c.i.m. - in conditiile in care acesta inceteaza din motive neimputabile dvs - , veti depune actele pentru somaj in termen de 10 zile pentru a putea primi indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. ...
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
....................
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Va multumesc din suflet, deci nu pot sa refuz sa stau in preaviz,sunt obligata sa lucrez tot 8 ore pe zi?ce acte imi trebuie pt a-mi depune dosarul pentru somaj?
Pe perioada preavizului durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m., daca in ccm aplicabil sau in reg.intern al anagajtorului nu exista alte dispozitii.

Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

Gasiti detalii privind actele aici:
[ link extern ]

va multumesc, o ultima intrebare, actele de la punctul d,de unde le iau?eu am domiciliul in ilfov,am lucrat 13 ani la aceasta firma, imi trebuie doar adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent?actele trebuie sa le depun eu si nu angajatorul?
Actele de la punctul d le luati de la Adm.Financiara in raza careia domiciliati ....

Daca aveti carnet de munca, atunci va trebui sa luati numai adeverinta de vechime de la data de 01/01/2011 si pana la data incetarii c.i.m., plus adeverinta pentru somaj ...

Actele la AJOFM se depun de catre dvs si nu de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii somaj danielacranga64 danielacranga64 buna dimineata, am nevoie de ajutor in privinta documentelor necesare pentru a-mi depune dosarul de somaj si cite zile am la dispozitie pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj eu1984 eu1984 Buna ziua, Puteti, va rog, sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru a depune o cerere de somaj ? Va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc simonaroxana80 simonaroxana80 Buna ziua. Doresc sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa efectuarea concediului de crestere copil de 1 an ( contractul de munca s-a incheiat inainte de a ... (vezi toată discuția)