Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma intelegerii de la semnarea contractului,proprietarul imi factureaza chiria la valoarea fara TVA.
Acum insa proprietarul m-a anuntat ca doreste sa mai inchirieze si alt spatiu pe care-l mai detine la o societate comerciala platitoare de TVA,care desigur doreste sa i se factureze chiria cu TVA, si ca in acest caz este obligat sa-mi factureze si mie chiria la care sa adauge si TVA-ul(lucru ce ma va dezavantaja in mod clar,eu trebuind sa-i dau si valoarea TVA-ului lunar).
Va rog ajutati-ma cu un raspuns referitor la obligativitatea proprietarului de a factura chirii numai cu TVA sau numai fara TVA.Nu exista posibilitatea ca mie sa-mi factureze in continuare "fara TVA" iar altui chirias (platitor de TVA) sa-i factureze "cu TVA".
Din cate stiu eu notificarea pe care trebuie sa o depuna firma la Anaf pentru a se inregistra cu venituri din chirii la care sa colecteze tva,se poate face si doar pt.spatiul unde doreste sa colecteze tva.
In aceste conditii le va da o copie dupa notificare chiriasilor din spatiu unde colecteaza tva,altfel chiriasii nu-si pot deduce tva-ul.
Din cate stiu proprietarul a inregistrat o notificare cand am facut eu contract cu el,cum ca va factura chiria fara TVA.
Sa inteleg ca mie imi poate factura fara TVA,iar celorlalti chiriasi cu TVA?
Asa cum s-a precizat si mai sus, prestatorul potrivit punctului 38 din Normele Codului fiscal, poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce priveşte un bun imobil sau o parte a acestuia.
Intelegerea mea este ca prestatorul poate opta pentru taxarea operatiunii pentru o anumita parte a unei cladiri, in timp ce pentru alta va aplica regimul de scutire. Nu cred insa ca pentru aceeasi parte a cladirii poate aplica tratamente diferite.
Totusi optiunea de taxare a operatiunii apartine prestatorului si nu ii poate fi impusa, deoarece este posibil sa o faca din anumite considerente ce tin de deductibilitatea taxei aferente cheltuielilor cu imobilul respectiv.