avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA chirie facturata fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

chirie facturata fara TVA

Buna ziua,

Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma intelegerii de la semnarea contractului,proprietarul imi factureaza chiria la valoarea fara TVA.

Acum insa proprietarul m-a anuntat ca doreste sa mai inchirieze si alt spatiu pe care-l mai detine la o societate comerciala platitoare de TVA,care desigur doreste sa i se factureze chiria cu TVA, si ca in acest caz este obligat sa-mi factureze si mie chiria la care sa adauge si TVA-ul(lucru ce ma va dezavantaja in mod clar,eu trebuind sa-i dau si valoarea TVA-ului lunar).

Va rog ajutati-ma cu un raspuns referitor la obligativitatea proprietarului de a factura chirii numai cu TVA sau numai fara TVA.Nu exista posibilitatea ca mie sa-mi factureze in continuare "fara TVA" iar altui chirias (platitor de TVA) sa-i factureze "cu TVA".

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cry_mitroi , utilizator 19:58, 25 Februarie 2013
Din cate stiu eu notificarea pe care trebuie sa o depuna firma la Anaf pentru a se inregistra cu venituri din chirii la care sa colecteze tva,se poate face si doar pt.spatiul unde doreste sa colecteze tva.
In aceste conditii le va da o copie dupa notificare chiriasilor din spatiu unde colecteaza tva,altfel chiriasii nu-si pot deduce tva-ul.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Din cate stiu proprietarul a inregistrat o notificare cand am facut eu contract cu el,cum ca va factura chiria fara TVA.
Sa inteleg ca mie imi poate factura fara TVA,iar celorlalti chiriasi cu TVA?
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
cry_mitroi, utilizator
Activitatea de inchiriere este scutita de tva.
Daca inregistra notificarea atunci cand ati inchiriat dvs.ar fi emis factura catre dvs.cu tva.
ok.
Pe mine ma intereseaza insa daca in conditiile actuale cand imi factureaza mie fara tva, poate factura la celalalt chirias CU TVA?
Buna seara,

Asa cum s-a precizat si mai sus, prestatorul potrivit punctului 38 din Normele Codului fiscal, poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce priveşte un bun imobil sau o parte a acestuia.

Intelegerea mea este ca prestatorul poate opta pentru taxarea operatiunii pentru o anumita parte a unei cladiri, in timp ce pentru alta va aplica regimul de scutire. Nu cred insa ca pentru aceeasi parte a cladirii poate aplica tratamente diferite.

Totusi optiunea de taxare a operatiunii apartine prestatorului si nu ii poate fi impusa, deoarece este posibil sa o faca din anumite considerente ce tin de deductibilitatea taxei aferente cheltuielilor cu imobilul respectiv.

Numai bine
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
CONTABIUM, Contabil

Alte discuții în legătură

Plata chirie firma neplatitoare de tva Misogina Misogina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire: firma neplatitoare de TVA, functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la o firma platitoare de TVA. Factura se ... (vezi toată discuția)
Tva la spatii vindute vornicuelena vornicuelena Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Sunt o societate si doresc sa vand un spatiu care are peste 20 ani vechime. Spatiul este inchiriat , iar ... (vezi toată discuția)
Tva contract de inchiriere avas avas Buna ziua.La facturarea unei chirii mai este obligatorie notificarea adm. financiare daca se factureaza cu TVA? Se mai poate factura fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)