Salutare tuturor.
Va supun atentiei urmatoarea problema la care eu deja am auzit 2 pareri.
Avem 25 persoane care voteaza. 10 pentru, 5 impotriva si 10 abtineri. Cum se calculeaza majoritatea simpla?
O parere spunea ca practic se vor lua in calcul doar cei 15 care au votat, astfel incat, cu un scor 10 la 5, se adopta ceea ce era supus votului.
Cealalta parere spunea ca nu au fost intrunite cele 13 voturi pentru (50%+1) astfel incat se va respinge ceea ce era supus votului.
Care este parerea voastra?
Depinde foarte mult de ceea ce scrie in statutul de functionare al societatii/asociatiei/, la modul in care se iau decizii.
Daca adunarea generala este reprezentata de cei 25, se pune problema cand si in ce numar, adunarea este intrunita statutar.Daca statutar inseamna 50+1 din total atunci 13 persoane prezente sunt o.k.Apoi, daca hotararile se pot lua cu jumatate +1 din cei prezenti, inseamna ca majoritatea simpla este realizata de 7 voturi.Din nou,depinde foarte mult de ce se mentioneaza in statutul de functionare.
Nu depinde de niciun statut...problema izvoraste din lege. In lege se spune ca cvorumul se realizeaza 50+1 din totalul membrilor, iar adoptarea se face prin majoritatea membrilor lor. Ca sa complic oleaca lucrurile spun ca nr. total de membri este de 30, 25 fiind prezenti.
Intrebarea este de cate voturi pentru este nevoie pentru adoptare din cei 25 prezenti (din totalul de 30) in conditiile in care 5 sunt impotriva si 10 se abtin.
Acum apar 3 variante: 10 pentru ca sunt mai multi decat cei impotriva, 13 pentru ca reprezinta 50+1 din cei 25 prezenti si a treia variant 16 ca reprezinta 50+1 din totalu membrilor....in lege nu se spune din nr. membrilor prezenti ci din nr membrilor
:) esti chiar amuzant...chiar crezi ca-s nou pe forumul asta incat sa ma atac de la atata? ceea ce ai spus tu e corect...eu doar am facut precizari...in sensul ca problema nu e dupa cum spune un statut. intrebarea o pun pentru ca variantele astea le-am vazut in practica nu doar in teorie cum o vorbim noi aici. e vorba de votul in cadrul comisiilor de fond funciar...dar asta era mai putin important de unde e, ci cum adopta unii sau altii.
de inteligenta nu vorbim ca nu face obiectul intrebarii lansate...deh principiul disponibilitatii:P
Calcul voturi ag
zice
Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi.
Se supune la vot o decizie: 53 voteaza pentru, 91 se abtin, 0 contra.
Se considera ... (vezi toată discuția)